• La decisió de l'OPEP no convenç i el que facin els 'frackers' segueix preocupant
cbpetroleo724

El petroli no para de retallar posicions. El barril Brent ha passat de cotitzar a 54 dòlars just abans de conèixer la decisió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), el passat 25 de maig, a cotitzar aquest divendres a 49,11 dòlars (-3%). El West Texas, per la seva banda, es troba als 46,88 dòlars (-3,08%). Des dels màxims d'aquest 25 de maig, el Brent ha caigut un 10%.

Morgan Stanley, Goldman Sachs i BoA Merrill Lynch han rebaixat les seves previsions del preu del petroli. Totes ronden ara als 55 dòlars el barril per aquesta segona part de l'any, però sembla que, si continuen així les coses, no és pot descartar que el petroli s'encamini cap als mínims de l'any que es troba als 46 dòlars (46,64 dòlars, concretament).

"Comença a ser preocupant la debilitat del preu del cru, sobretot tenint en compte el fet que els inventaris nord-americans ja fa vuit setmanes consecutives que s’està reduint", assenyalen els analistes de Link Securities al seu informe diari. En la seva opinió, tot sembla indicar que els inversors creuen que el renovat pacte entre els països de l'OPEP i els 'no-OPEP' no va a aconseguir l'objectiu de reduir els inventaris mundials i equilibrar el mercat.

Al fons de les preocupacions hi ha el constant increment de producció per part dels 'frackers' nord-americans (els productors de cru d'esquist). La 'guerra' entre aquests productors i els grans productors OPEP i 'no-OPEP' fa un any que es troba sobre la taula. Després de conèixer la decisió de l'OPEP, alguns analistes apuntaven que, de veure 'una alça en el preu del cru, portaria al fet que els' frackers 'tornessin a augmentar la seva producció i, al final, els intents del càrtel, novament, quedarien neutralitzats. De fet, hi ha experts que assenyalen que, fins que els productors nord-americans i els membres de l'OPEP no se senten a la mateixa taula per tractar una estratègia conjunta, els esforços per estabilitzar el mercat seguiran 'caient a un sac foradat'.

"De moment el sector no té el favor dels inversors, amb les cotitzacions de les grans petrolieres i de les companyies que els donen servei comportant molt pitjor que el mercat", afegeixen des de Link. Aquest és el cas de Repsol (ha començat el dia entre els pocs valors de l'IBEX que queien, encara que ara s’està recuperant) i de Técnicas Reunidas (cedeix ara un 0,97% i és el segon pitjor valor de l'IBEX).

Noticias relacionadas

contador