• L'espanyol es mostra optimista i diu que Espanya tindrà suports "suficients" per aconseguir aquest lloc
philip lane banco central irlanda portada
CENTRAL BANK IRELAND

Petit revés per Luis de Guindos. La Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu (ECON per les sigles en anglès) s'ha decantat pel governador del Banc d'Irlanda, Philip Lane, com a millor candidat a la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) davant del ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos. Així ha quedat de manifest en el dictamen emès aquest dijous, que no és vinculant.

"La majoria creu que l'actuació del governador Lane va ser més convincent", diu el Parlament Europeu

En una nota de premsa, l'Eurocambra ha confirmat la seva decisió. Després de les reunions "informals" a porta tancada que va mantenir la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris amb els dos candidats, amb els quals van intercanviar punts de vista sobre el moment econòmic en què es troba Europa i sobre el futur del BCE, el Parlament Europeu ha decidit donar la seva confiança a Lane, que considera millor candidat per ocupar el lloc que actualment ostenta el portuguès Victor Constancio, el mandat del qual expira el pròxim 31 de maig.

Segons ha explicat l'italià Roberto Gualtieri, president de la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, els grups polítics de l’ECON consideren que tant Lane com Guindos "van fer una bona presentació" de les seves candidatures per ocupar la vicepresidència del BCE, tot i que "la majoria creu que l'actuació del governador Lane va ser més convincent". De fet, alguns grups van arribar fins i tot a expressar les seves "reserves" sobre el nomenament del ministre espanyol, Luis de Guindos.

El Parlament Europeu ha aprofitat per criticar que cap país hagi presentat una dona per al lloc. "La Comissió de l’ECON lamenta que no s'hagin presentat candidats femenins, tal com es va sol·licitar, i demana una representació més equilibrada de gènere al BCE", ressalta al comunicat, al qual assenyala que seria positiu que els dos candidats s'entrevistessin amb el Consell Europeu com a part del procediment d'elecció.

El dictamen de l'Eurocambra, donat a conèixer per Gualtieri, ja ha estat comunicat al president de l'Eurogrup Mário Centeno i al president de torn de l'Ecofin i ministre de Finances de Bulgària, Vladislav Goranov, encara que no és vinculant. Es tracta d'una opinió preliminar que va ser consensuada aquest dimecres, després de les reunions amb Guindos i Lane, però el dictamen formal de l'Eurocambra no arribarà fins al proper 27 de febrer. Aquest dia es pronunciarà únicament sobre el candidat designat per l'Eurogrup durant la reunió del proper dilluns 19 de febrer.

El 20 de febrer els ministres d'Economia i Finances de la UE reunits durant l'Ecofin emetran una recomanació del candidat seleccionat per l'Eurogrup i l'ha d'elevar al Consell Europeu. També el Consell de govern del BCE emetrà una opinió no vinculant. Finalment, després de les consultes no vinculants amb el Parlament Europeu i el BCE, els caps d'Estat i Govern de la UE han d'adoptar formalment el nomenament, per majoria qualificada de 14 països (el 65% de la població) durant la reunió del Consell Europeu de els propers 22 i 23 de març.

GUINDOS ÉS OPTIMISTA

Malgrat tot, el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat espanyol, Luis de Guindos, confia cegament en les seves possibilitats per aconseguir la vicepresidència del BCE. Aquest dijous, en declaracions a la premsa al Congrés dels Diputats, s'ha mostrat "optimista" respecte a la seva candidatura i ha afirmat que Espanya tindrà els suports "suficients" per aconseguir el lloc.

Sobre el dictamen del Parlament Europeu, que encara no es coneixia al moment de les seves declaracions, ha dit que "l'important és el que passi a l'Eurogrup i l'Ecofin de la setmana que ve", previstes per als dies 19 i 20, respectivament, que són els que decidiran el candidat final. Guindos ha tornat a insistir que "amb els suports es compta, però no s'expliquen".

Noticias relacionadas

contador