• Fins ara cap ministre ha fet el salt directe al BCE
luis de guindos bce portada
BOLSAMANIA

S'ha confirmat. El Govern ha elegit el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, per ser el candidat d'Espanya per ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) que actualment ocupa Victor Constancio, el mandat del qual expira el 31 de maig. Era un secret a veus que cap membre de l'executiu volia confirmar, però aquest dimecres, just quan complia el termini per presentar les candidatures, s'ha conegut que l'elegit per Mariano Rajoy era el ministre.

Tots els candidats hauran de passar de forma individual l’'examen' que ha preparat l'Eurogrup el pròxim 14 de febrer

El mateix Luis de Guindos havia evitat confirmar durant els últims dies si la candidatura portaria el seu nom, encara que, això sí, s'havia mostrat "convençut" de les àmplies possibilitats d'Espanya per quedar-se amb aquest lloc i recuperar així la quota de representació perduda durant els últims anys a les institucions europees. De fet, ha destacat que la situació actual d'Espanya és "completament" diferent a la del 2012, quan el país va perdre el seu lloc a la cúpula del BCE. "Espanya té elevadíssimes probabilitats de quedar-se amb el càrrec", deia aquest dimarts el ministre en ser preguntat sobre això al Congrés dels Diputats.

"L'objectiu de tots ha de ser que Espanya torni al BCE perquè haurà de prendre decisions molt importants, i sempre és fonamental tenir presència als organismes internacionals", ha afegit el ministre.

La notícia s'ha conegut enmig de la celebració de la primera sessió de control al Govern de l'any a la Cambra baixa. Segons ha explicat el Ministeri d'Economia en una nota, l'ambaixador de la Representació Permanent d'Espanya davant la Unió Europea (Reper) ha dirigit una carta al president de l'Eurogrup, Mario Centeno, comunicant-li la candidatura de Luis de Guindos per al lloc, pel qual competirà amb el governador del Banc d'Irlanda, Philip Lane.

Aquest és el segon intent del ministre espanyol per accedir a un alt càrrec europeu. Cal recordar que el 2015 va oficialitzar la seva candidatura per presidir l'Eurogrup, encara que finalment no va aconseguir quedar-se amb el lloc, ja que va ser triat l'holandès Jeroen Dijsselbloem. I això que Espanya tenia emparaulat el suport a Luis de Guindos amb 27 dels 28 caps d'Estat.

Ara, els candidats hauran de passar de forma individual l’'examen' que ha preparat l'Eurogrup el proper 14 de febrer. Amb tots els resultats, aquest organisme haurà de decidir qui és el candidat que proposa al Consell Europeu. Ho farà durant la reunió prevista el proper 19 de febrer. I l'endemà l'Ecofin (Consell de Ministres d'Economia i Finances) ha d'adoptar formalment la seva decisió final, que s'elevarà al Consell Europeu durant la reunió dels propers 22 i 23 de març.

Tal com explica el Govern a la nota en què ha comunicat la candidatura de Guindos, el Consell Europeu, per majoria qualificada, triarà per al lloc el candidat. Solen ser persones de reconegut prestigi i experiència professional en assumptes monetaris o bancaris, i l'Executiu ha triat el ministre d'Economia perquè compleix amb aquest perfil. El Consell serà que tingui l'última paraula, això sí, prèvia consulta al Parlament Europeu i al Consell de Govern del Banc Central Europeu. Així, el candidat elegit s'incorporarà a la vicepresidència del BCE el proper 1 de juny.

Segons ha dit el mateix president del Govern, Mariano Rajoy, "Espanya presenta un magnífic candidat a la vicepresidència del BCE". En un missatge a Twitter, el cap de l'Executiu ha assegurat que Guindos "uneix rigor, experiència, fidelitat als principis de la Unió i l'aval del seu treball, que ha aconseguit que el nostre país passi del seu pitjor crisi a un camí de sòlida recuperació".

EL CURRÍCULUM DE GUINDOS

Junts amb la candidatura de Luis de Guindos, el Govern ha adjuntat el currículum del ministre per acreditar que compleix amb els requisits d'experiència i coneixement exigits pel Consell Europeu. Nascut el 16 de gener de 1960, el titular d'Economia és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials (CUNEF) -premi especial cap de carrera- i també és Tècnic Comercial i Economista de l'Estat, número u de la seva promoció.

La seva experiència professional es divideix en diversos àmbits. Al sector públic, com a part del seu lloc de ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat (des de novembre 2016; abans va ser ministre d'Economia i Competitivitat de 2011-a 2016), és responsable de les àrees d'Economia i Suport a l'Empresa; Relacions Econòmiques Internacionals; Anàlisi macroeconòmic; Tresor Espanyol; Inversió i Comerç Internacional; Investigació, Desenvolupament i Innovació; i Indústria.

Abans va ser secretari d'Estat d'Economia i secretari de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (2002-2004); secretari general de Política Econòmica i Defensa de la Competència (2000-2002); i director general de Política Econòmica i Defensa de la Competència (1996-2000).

Així mateix, ha rebut diversos nomenaments especials al llarg de la seva carrera, com la de Membre del Consell d'Afers Econòmics i Financers de la Unió Europea (Ecofin), l'Eurogrup i és convidat permanent a les reunions del G-20; governador del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE-des de 2012), del Fons Monetari Internacional, del Banc Mundial, del Banc Europeu d'Inversions, del Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament, del Banc de Desenvolupament Interamericà, del Banc de Desenvolupament Africà, del Banc Centreamericà d'Integració Econòmica, del Banc Asiàtic de Desenvolupament (des de 2011) i del Banc Asiàtic d’Inversió en Infraestructura (des 2017).

També ha estat membre del Comitè Financer i Econòmic (EFC) de la UE (2002-2004); així com Vicepresident del Comitè de Política Econòmica (EPC) de la UE (1996-2000); i Cap de Delegació al Consell Ecofin durant la presidència espanyola de la UE (2002).

Pel que fa al sector privat, a currículum de Guindos destaca el seu càrrec de director del Centre del Sector Financer de PwC i IE Business (març 2010 - desembre de 2011); així com el seu lloc de responsable de Serveis Financers a PricewaterhouseCoopers, que va desenvolupar entre desembre de 2008 i desembre de 2009. També ha format part de Nomura Securities, on va ser president executiu per a Espanya i Portugal (setembre 2008 - desembre 2008); i de Lehman Brothers, com a President Executiu per a Espanya i Portugal (abril 2006 - setembre 2008). Destaca, així mateix, el seu càrrec en AB Assessors, on va ser soci-conseller (1988-1996); i el seu lloc de Membre del Consell d'Administració d'Endesa, SA, Endesa Xile, Unedisa, Logista i BMN.

Noticias relacionadas

contador