kwasi kwarteng 20221003110517

El ministre britànic de Finances, Kwasi Kwarteng, ha decidit avançar la publicació del seu pla fiscal a mitjà termini per reduir el deute públic a finals d'octubre, segons han informat Financial Times i fonts governamentals.

La idea inicial era la de presentar el nou pla fiscal el 23 de novembre, però els esdeveniments recents semblen haver-ho precipitat tot. I és que Kwarteng va anunciar aquest dilluns que feia marxa enrere i que no retallarà el tipus màxim de l'impost sobre la renda, és a dir, que no baixarà impostos als rics com s'havia anunciat.

De fet, aquesta mesura havia provocat un gran enrenou, fins i tot a les files del Partit Conservador, i havia provocat l'agitació dels mercats. "És clar que la supressió del tipus impositiu del 45% s'ha convertit en una distracció de la nostra missió primordial d'abordar els reptes als quals s'enfronta la nostra economia. En conseqüència, anuncio que no procedirem a la supressió del tipus impositiu del 45%. Ho entenem i ho hem sentit", va dir Kwarteng en un comunicat.

La decisió d'avançar la publicació del pla al complet va arribar després, en un nou intent per seguir calmant els mercats. De fet, el ministre ja havia dit els últims dies que pretenia donar-ne més detalls "aviat".

Sobre els plans del ministre de Finances d'avançar la publicació del pla fiscal, el president del Comitè del Tresor, Mel Stride, ha dit que la mesura "calmaria els mercats" i ajudaria a "reduir la pressió a l'alça sobre els tipus d'interès", recull Reuters.

"En particular, el fet que les previsions es publiquin abans de la reunió del Comitè de Política Monetària del 3 de novembre podria ajudar a tranquil·litzar els nostres responsables de la fixació dels tipus d'interès en el sentit que poden anar amb una pujada dels tipus bàsics menor del que seria en un altre cas", ha apuntat Stride en un comunicat dilluns, en referència a la propera decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès).

El diari Financial Times, sense citar fonts, ha publicat que s'espera que Kwarteng acceleri la publicació a finals d'aquest mes, dient que la seva declaració establiria un pla de cinc anys per posar el deute en un camí descendent, incloent-hi una forta compressió de la despesa pública.

Noticias relacionadas

contador