dl kwasi kwarteng mp conservative party tory cabinet minister secretary flickr cc
Policy Exchange (https://flic.kr/p/jKdQKq, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

El govern del Regne Unit ha fet marxa enrere en la intenció d'eliminar el tipus màxim de l'impost sobre la renda, un gir inesperat que tindrà costos polítics per a l'Executiu de Lizz Truss. La lliura, que tornava a perdre terreny aquest dilluns, s'ha girat amb força a l'alça i ha tocat màxims des del 22 de setembre, al voltant dels 1,1280 dòlars.

"És clar que la supressió del tipus impositiu del 45% s'ha convertit en una distracció de la nostra missió primordial d'abordar els reptes als quals s'enfronta la nostra economia", ha declarat el ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, en un comunicat.

"En conseqüència, anunciem que no procedirem a la supressió del tipus impositiu del 45%. Ho entenem i ho hem sentit", ha afegit.

La lliura esterlina ha arribat a disparar-se un 0,8% respecte al dòlar, però s'ha estabilitzat als 1,1212 dòlars. D'aquesta manera, la lliura torna a situar-se al nivell que tenia abans que Kwarteng presentés una sèrie de retallades fiscals el 23 de setembre.

Les retallades van ser mal rebudes pels mercats financers i la supressió del tipus més alt impositiu sobre els ingressos superiors a 150.000 lliures es va considerar políticament tòxica, ja que els britànics s'enfronten a una crisi del cost de la vida.

La marxa enrere representa un important i humiliant gir de 180 graus per a la nova Primera Ministra, Liz Truss, que fins diumenge insistia que estava "absolutament compromesa" amb la retallada, asseveren els analistes.

Segons informen agències, la decisió va ser presa per Kwarteng i no va ser anunciada a tot el seu gabinet. El pla hauria suposat un benefici mitjà de 10.000 lliures esterlines anuals per a les 660.000 persones amb més ingressos del país, segons el Tresor.

El Partit Conservador ha patit un cop des de l'anomenat "mini pressupost", que ha provocat una caiguda a les enquestes d'opinió i ha estat criticat pel Fons Monetari Internacional (FMI) en una mesura poc habitual. Alhora, diversos dels polítics 'tories' polítics s'han pronunciat en contra de les propostes.

Grant Shapps, l'exsecretari de Transports, ha declarat en una entrevista amb la BBC dilluns al matí que la reversió de la rebaixa dels tipus impositius màxims era una "resposta assenyada", perquè una rebaixa d'impostos per a "la gent que menys els necessita... sacsejava la gent d'una manera insostenible".

Noticias relacionadas

contador