• La divisa de Sud-àfrica abandona la barrera de les 12 unitats contra el 'bitllet verd'
  • La lira turca i el peso també operen amb pujades
divisas emergentes 1

La major caiguda del dòlar en un dia des del març, seguint diverses sessions de debilitat del 'bitllet verd' és tot el que necessiten les divises de les potències en desenvolupament per disparar-se. I aquesta ocasió no ha estat diferent. El baht de Tailàndia, el ringgit malai i el dòlar de Singapur han escalat a màxims de diversos anys, mentre el iuan de la Xina continental ha deixat un rècord des de 2015 als 6,3135. Però la moneda que més ha cridat l'atenció dels inversors ha estat el rand de Sud-àfrica, que s'ha apreciat fins a les 11,8755 unitats, depassant la barrera dels 12 rands per primera vegada des de maig de 2015.

Els operadors, que ja havien començat a deixar de banda la moneda nord-americana davant el temor que Trump torni a la càrrega amb les seves mesures proteccionistes i pugui iniciar la temuda guerra comercial amb la Xina, van donar pas a una onada de vendes en tots els fronts després de les paraules del secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin que va dir que abraça "un dòlar més feble". La demanda d'actius dels mercats emergents és molt forta des de fa diverses jornades pel gradual debilitament de la moneda nord-americana. En paraules de Guillaume Tresca de Crédit Agricole, aquest apetit per les divises d'aquests països "ha anat 'in crescendo' des de fa un temps, però és més fort durant les dues últimes sessions".

I ha estat particularment significativa contra el iuan. L'última vegada que la moneda es va canviar de mans al voltant de les 6,30 unitats contra la seva contrapart nord-americana va ser durant l'onada de devaluacions del Govern de Xi Jinping a l'agost de 2015, quan es va depreciar més d'un 3% en menys de 72 hores, revivint els ressons de la 'gastada' guerra de divises. Ara, el renmninbi acumula una apreciació d'un 10% des de la seva pitjor marca històrica al desembre de 2017 i un 3% des del començament de 2018.

D'altra banda, el rand s'ha disparat un 20% des de novembre, un augment que té origen en "les bones notícies geopolítiques del país, centrades en les esperances que s'està produint un canvi cap a un lideratge més estable", indica Tresca.

LA LIRA TURCA I EL PESO MEXICÀ

En altres llocs, la lira turca també deixa un ral·li fins a les 3,7435 unitats. La recuperació d'aquesta divisa contra el dòlar, que també ha estat molt marcada per les tensions polítiques és evident, encara que menys aguda que el rand.

Els inversors estan sobreponderant el dòlar i infraponderant altres divises en economies on el creixement és ràpid

El peso mexicà, d'altra banda, una altra de les monedes més durament castigades des de l'elecció del president nord-americà Donald Trump s'aprecia fins als 18,45 pesos per cada dòlar, tot i les pressions al qual s'ha vist sotmès el país per les amenaces dels EUA de retirar-se de l'Acord de Lliure Comerç de Nord Amèrica (NAFTA per les sigles en anglès).

El panorama podria prosseguir en aquests mercats en desenvolupament perquè els inversors estan sobreponderant el dòlar i infraponderant altres divises en economies on el creixement és ràpid, indica Ben Sy, de JP Morgan, fet que afegeix pressió al 'bitllet verd"." La gent ha de reduir les seves posicions en dòlars o reduir posicions infraponderades en monedes de mercats emergents", avisa.

Noticias relacionadas

contador