guerra comercial portada nueva banderas china eeuu

L'última ofensiva del president dels EUA, Donald Trump, en la seva guerra comercial amb la Xina ha provocat una reacció sense precedents per part del gegant asiàtic que ha permès que el iuan es desplomi un 1% aquest dilluns, fins a mínims no vistos en 11 anys contra el dòlar per sobre de les set unitats. El Govern de Pequín, que estableix diàriament una cotització mitjana per la seva divisa al voltant de la qual només pot fluctuar un 2%, s'ha devaluat aquest ancoratge fins als 6,9225 iuans per dòlar, cosa que ha permès al renminbi revisitar el seu pitjor nivell des de la crisi financera mundial de 2008.

Els experts coincideixen a assenyalar que el Banc Popular de la Xina ha llançat un desafiament contra l'última ronda d'aranzels de Washington i ha permès que la divisa caigui fins als 7,1097 iuans per dòlar. Una mesura que no ha arribat sola, ja que Pequín també ha ordenat parar totes les importacions de productes agrícoles dels EUA, cosa que suggereix que "ha tornat l'estira i arronsa en aquest conflicte després de la suspensió de les converses entre els dos governs fins al setembre", indica Stephen Innes, analista de VM Markets.

"Les coses han anat clarament de mal en pitjor en les tensions comercials fins al punt que el banc central xinès no sent la necessitat de mantenir el renminbi estable i les 7 unitats, vistes com un suport formidable per a la moneda, ja no es consideren una línia de defensa", prossegueix aquest analista. "El mercat es prepara que l'ancoratge s'ubiqui durant les properes jornades molt per sobre del nivell d'aquest dilluns", afegeix.

Aquestes respostes arriben com a conseqüència de l'última acció de Trump, que va enviar en orris la treva que els dos països es van donar durant la reunió del G-20 a Osaka el juny. Divendres passat va anunciar, per sorpresa, aranzels del 10% sobre aquells productes xinesos que fins ara s'havien lliurat de les tarifes. El portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors xinès, Hua Chunying, ha avisat que Pequín no cedirà ni una mica sota la pressió de Wahington. La nova ronda d'impostos afecta productes xinesos per valor de 300.000 milions de dòlars.

Mentre alguns experts s'han afanyat a incloure la caiguda del iuan al sac de les represàlies del govern de Xi Jinping, altres alerten que el Banc Popular de la Xina "segueix apuntalant la moneda i no sembla que estigui intentant afeblir el renminbi per contrarestar la pressió dels EUA", expliquen els experts de MUFG Bank. "La retallada del iuan sembla fruit d'una onada de vendes causada pel pànic al mercat", afegeixen.

En un comunicat emès pel Banc Popular de la Xina, les autoritats locals van atribuir la mesura a l'impacte del proteccionisme comercial i els aranzels sobre els productes xinesos i van declarar que "té l'experiència, la confiança i la capacitat per mantenir el tipus de canvi del renminbi fonamentalment estable i en un nivell raonable i equilibrat".

La caiguda de la moneda xinesa no ha arribat sol i s'ha vist acompanyat de caigudes en altres monedes de la regió. El dòlar australià cedeix un 0,5%, fins a mínims de set mesos, el won coreà, que es deixa un 1% fins a mínims de tres anys. El dòlar de Taiwan també opera en mínims de dos mesos i les monedes refugi, com el ien, s'aprecien contra el dòlar. La divisa nipona es revaloritza fins a màxims de gener.

Noticias relacionadas

contador