planes-pensiones
Getty Images

Les pensions contributives pujaran un 3,8% el 2024. Així ho ha confirmat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions després que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ratifiqués la dada d'inflació del novembre i se'n pogués fer el càlcul.

Segons la fórmula establerta a la Llei 20/2021 de garantia del poder adquisitiu de les pensions, i acordada amb els interlocutors socials, l'augment de les pensions s'establiria com a resultat de l'Índex de Preus de Consum (IPC) mitjà entre desembre del 2022 i novembre del 2023.

"D'aquesta manera, es dona compliment a la recomanació segona del Pacte de Toledo, garantint el poder adquisitiu dels pensionistes sobre la base de l'evolució de l'IPC", assenyalen des del Ministeri que dirigeix Elma Saiz. "En total, més de 10 milions de pensionistes veuran conservat o augmentat el seu poder adquisitiu" afegeixen.

La pujada serà efectiva des de l'1 de gener i és amb caràcter general per a les pensions del sistema. Amb ella, l'augment de la pensió mitjana de jubilació és de 734 euros a l'any, xifra que suposa 52 euros al mes. La pensió mitjana del sistema, de 1.200 euros, augmentarà 638 euros l'any, 46 euros al mes.

"Gràcies a la reforma de les pensions aprovada el 2021, amb la contribució dels agents socials i els partits polítics que van votar a favor, per tercer any consecutiu el govern espanyol protegeix el poder adquisitiu dels nostres pensionistes". "La gran notícia és que les pensions que més pugen són les més baixes, que corresponen a les persones amb menys renda i que tenen un efecte directe en la reducció de la bretxa de gènere, un dels nostres objectius irrenunciables", ha assegurat Saiz.

Les pensions mínimes i les no contributives augmentaran un percentatge encara més gran, sobre la base del que estableix el Reial decret llei 2/2023. Precisament així ho va donar a conèixer fa uns dies la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions durant una entrevista a Efe.

El Govern aplicarà una revaloració més contundent en el cas de les pensions de viduïtat amb càrregues familiars, que pujaran fins a un 14%, i a les mínimes, l'increment de les quals serà d'entre un 5% i un 7%. D'aquesta manera, les pensions de viduïtat amb càrregues familiars passaran dels actuals 12.682 euros anuals en 14 pagues fins als 14.457 euros anuals, xifra que suposarà un ingrés d'uns 1.033 euros al mes. Mentrestant, la pujada de les pensions mínimes serà entre 16,5 i 100 euros mensuals.

A més, tant les pensions no contributives com l'Ingrés Mínim Vital (IMV) es revaloraran un 6,9%.

Noticias relacionadas

contador