inflation 20230928154709

La inflació es modera el novembre. L'Índex de Preus de Consum (IPC) cau tres dècimes, fins al 3,2%, gràcies a l'abaratiment de carburants, però també dels aliments, que frenen el seu encariment mig punt, fins al 9%, segons les dades confirmades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En aquest cas, el que més influeix en aquesta evolució és la baixada dels preus del pa i cereals i la llet, ous i formatge, enfront de les pujades de l'any anterior, i que els preus de la carn han augmentat menys que el novembre de 2022. En sentit contrari, els llegums i les hortalisses, que van baixar el mateix mes de l'any anterior, pugen els preus.

A més a més, els altres grups que destaquen per la seva influència en la disminució de la taxa anual són transport i lleure i cultura.

El transport situa la seva taxa al 0%, gairebé un punt i mig per sota de la del mes passat. Aquesta baixada és perquè els preus dels carburants i lubricants per a vehicles personals disminueixen més que el novembre del 2022. Per la seva banda, lleure i cultura registra una taxa del 2,5%, gairebé un punt i mig inferior a la del mes anterior, pel fet que els preus dels paquets turístics han disminuït més que al mateix mes de l'any passat.

Per contra, l'habitatge destaca entre els grups amb influència positiva en incrementar la seva variació dos punts, fins al -5,7%, a causa, principalment, que els preus de l'electricitat baixen menys que el novembre de l'any passat.

"Gràcies a les mesures de política adoptades pel Govern, la inflació general manté el camí descendent al llarg de l'any, permetent que els salaris segueixin guanyant poder adquisitiu i les empreses espanyoles una major competitivitat augmentant la seva quota de mercat, fins i tot en el complex context internacional", assenyalen des del Ministeri d'Economia.

Quant a la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, disminueix set dècimes, fins al 4,5%, situant la diferència amb l'IPC general en més d'un punt i col·locant-se a la taxa més baixa des de l'abril del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC en baixa el novembre a 13, n'augmenta en una i es manté a les tres restants. Els descensos més importants es produeixen a Regió de Múrcia, Cantàbria i Canàries, de 0,5 punts en totes elles. Mentrestant, l'únic augment de la taxa es produeix a Aragó, amb una pujada de 0,2 punts.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 3,3%, dues dècimes per sota de la registrada el mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) es col·loca al 3,5%. L'IPCH a Impostos Constants (IPCA-IC) presenta una taxa anual del 3,6%.

Noticias relacionadas

contador