ep sanchez anuncia medidasla decisionsupremoimpuestohipotecas
ÓSCAR DEL POZO/EUROPA PRESS

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que la voluntat de l'executiu és que el salari mínim interprofessional (SMI) pugi l'1 de gener fins als 900 euros mensuals encara que es vegi obligat a prorrogar per a l'any que ve els Pressupostos Generals de l'Estat ( PGE) de 2018, i ha confirmat que si hi ha pròrroga, s'aprovaran mesures del pla pressupostari a través de modificacions legislatives.

Sánchez, durant la seva compareixença davant la premsa per explicar els canvis legals que durà a terme el Govern perquè els bancs assumeixin l'impost de les hipoteques, ha indicat que si hi ha pròrroga dels comptes públics, la seva intenció és tirar endavant algunes mesures de les plantejades al pla pressupostari de 2019, entre elles la pujada de l'SMI o els dos nous impostos, el de transaccions financeres i l’anomenada 'taxa Google'.

Habitualment, les pujades del salari mínim s'aproven via Reial Decret uns dies abans de la seva entrada en vigor. Si se segueix aquesta pauta, a finals del proper mes de desembre s'aprovaria el Reial Decret que portaria el SMI fins als 900 euros mensuals a partir l'1 de gener de el 2019.

No descarta una pròrroga pressupostària tot i que manté la seva intenció d'aprovar els PGE

Sánchez ha afirmat que el Govern assumirà la seva "responsabilitat" de presentar uns nous comptes públics, mantenint el mateix calendari previst que contempla la seva aprovació i arribada al Congrés "el desembre", si bé en cas que no comptin amb el suport suficient, plantejarà "millores" que siguin beneficioses per a la ciutadania.

Així, el president del Govern, que no ha descartat una pròrroga pressupostària tot i que manté la seva intenció d'aprovar els PGE, ha confirmat que si finalment es produeix l'esmentada pròrroga, s'aprovaran algunes mesures a través de modificacions pressupostàries via decrets llei. En aquesta línia, ha defensat que els Pressupostos són "progressistes", estan "carregats de sentit comú" i "europeistes", a més d'assegurar que Espanya surti del braç correctiu de dèficit excessiu, per la qual cosa ha demanat al conjunt de la Cambra que faci un exercici de "responsabilitat institucional" i permeti la tramitació dels PGE.

CRITICA LA "IRRESPONSABILITAT" DELS PARTITS INDEPENDENTISTES

De fet, ha titllat d'"irresponsabilitat" que les forces independentistes es neguin "en rotund" a negociar uns pressupostos que són "bons", especialment quan Catalunya ha estat la regió on més retallades s'han perpetrat en Sanitat i Educació.

Sánchez ha defensat que no estan relacionats els Pressupostos amb la situació judicial i processal dels líders del 'Procés', i ha emfatitzat que el Govern "governa per a tots, votin a qui votin", de manera que opina que el Govern de la Generalitat "hauria de governar també per a tots els catalans".

"Si no volen i confonen una cosa amb l'altra i fiquen al mateix paquet el benestar de treballadors que cobren un SMI claríssimament per sota amb la situació processal dels líders polítiques, és la seva responsabilitat", ha postil·lat Sánchez, que ha avançat que l'executiu atendrà la "urgència social" i, si no veuen la llum els PGE, que es garantirà a través de modificacions pressupostàries.

"Per què renunciar a finançament? He sentit els independentistes dir que una de les causes per les quals ha crescut l'independentisme ha estat per l'abandonament de les inversions, ara que se’n recupera part no es permet tramitar els PGE", ha criticat.

Tot i això, Sánchez ha dit que no "mira" només les forces parlamentàries nacionalistes, sinó també el PP i Cs, als quals ha exigit "responsabilitat i sentit d'Estat" perquè deixin de banda la "gesticulació" i siguin "útils" al conjunt de la ciutadania. "Estic disposat a parlar amb ells sobre per què aquests PGE els agraden menys que altres i veure on pot haver-hi elements de millora, no volem defugir del debat", ha asseverat.

LA PRÒRROGA AUGMENTARIA EL DÈFICIT

El líder de l'Executiu ha advertit que si finalment hi ha una pròrroga pressupostària el dèficit seria superior al que preveu el pla pressupostari per al proper any, de l'1,8% del PIB, per la qual cosa creu que l'oposició està sent "contradictòria" en no donar suport als PGE argumentant que són expansius i ha d'haver-hi menys dèficit i facilitar en canvi una pròrroga que elevaria el desajust.

En conseqüència, ha insistit a apel·lar a la responsabilitat de l'oposició per donar suport a uns PGE que beneficien gairebé 20 milions d'espanyols de forma directa, amb millora en pensions, SMI, subsidi d'atur, dependència, habitatge, ciència o educació.

En tot cas, ha criticat que PP i Cs l'acusin de ser "còmplice de la repressió" i d'estar "clavat de genolls davant l'independentisme", quan "les dues coses són impossibles, tret que un i altre en siguin còmplices: continuar contribuint a la confrontació territorial i política". "En aquest joc no comptaran amb el PSOE ni amb el Govern", ha postil·lat.

Noticias relacionadas

contador