ep presidentegobierno pedro sanchez 20180819125202
EUROPA PRESS/RICARDO RUBIO

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el Govern canviarà la llei perquè els ciutadans no paguin "mai més" l'impost d'actes jurídics documentats (AJD), i sigui el sector bancari que se’n faci càrrec. Ho ha fet després de la decisió del Tribunal Suprem de retornar als clients la responsabilitat del pagament d'aquest tribut.

"El Govern respecta la tasca i la independència del poder judicial", tot i que, com a poder executiu, "no podem deixar de lamentar la situació generada per la decisió del Suprem". Així ha iniciat Sánchez la seva compareixença a La Moncloa aquest dimecres, durant la qual ha explicat les mesures que adoptarà el Govern per acabar amb la incertesa que s'ha generat arran de la sentència de l'alt tribunal i la seva posterior rectificació.

"Quedarà clar de manera definitiva que el pagament de la quota variable correspon sempre als bancs, mai més als ciutadans"

La situació, ha dit el president, "no és positiva per a les entitats, ni per als jutges ni per als ciutadans". Per això, i perquè l'Executiu s'ha compromès "des del principi" amb "la seguretat jurídica" i amb la defensa de la "igualtat de tots els ciutadans", ha decidit modificar la llei perquè siguin les entitats financeres les que paguin l’impost hipotecari.

"La compra d'un habitatge és un pla d'inversió, un pla de vida que ha de comptar amb seguretat jurídica", ha defensat Sánchez per justificar la decisió del seu gabinet, que es formalitzarà aquest dijous durant la reunió del Consell de Ministres. "Mai més els espanyols pagaran aquest impost, el pagarà la banca", ha assenyalat.

La idea del Govern, tal com ha explicat Sánchez, és modificar la llei que regula la llei de transmissions patrimonials i béns jurídics documentats. "S'ha d'aprovar un reial decret llei que modificarà l'article 29 de la llei de 1993 que regula aquest impost", ha remarcat el cap de l'Executiu, que ha assegurat que així "quedarà clar de manera definitiva que el pagament de la quota variable correspondrà sempre als bancs, mai més als ciutadans del carrer".

AUTOCRÍTICA DEL SUPREM

Sánchez ha aprofitat també per reclamar una mica d’"autocrítica" al Tribunal Suprem per la incertesa que va crear amb el seu anar i venir sobre l'AJD. Precisament abans de la intervenció del president del Govern ha parlat el president de l'alt tribunal, Carlos Lesmes, que ha assegurat que la decisió del Suprem es deu a la poca "claredat" de la llei i per això ha instat tant a l'executiu com al Parlament a canviar-la.

I en ser preguntat si la banca, en ser obligada a assumir aquest tribut repercutirà l'impost hipotecari sobre els clients mitjançant un altre tipus de clàusules, Sánchez ha dit esperar que no sigui així. "Apel·lo a la responsabilitat del sector financer", ha remarcat.

Finalment, el Govern vol "elevar la protecció i els drets dels clients financers", per la qual cosa ha decidit enviar a les Corts la proposta per a la creació d'una Autoritat Independent de Protecció dels Clients Financers que permeti "garantir la seguretat jurídica de tots i per a tots".

Noticias relacionadas

contador