ep la ministra de economia y empresa nadia calvino
Oscar del Pozo - Europa Press - Archivo

La ayuda a las pymes afectadas por la situación que ha provocado el coronavirus está a punto de llegar. El Gobierno prepara una línea de avales a préstamos de empresas por valor de 20.000 millones de euros, aunque según parece este será solo un primer montante inicial, ya que el programa de garantías será ampliable hasta los 100.000 millones. Como adelantó Bolsamanía, Bruselas ha presionado a Pedro Sánchez para que apruebe este plan y que el Estado garantice hasta el 80% de las pérdidas.

L'ajuda a les pimes afectades per la situació que ha provocat el coronavirus és a punt d'arribar. El Gobierno prepara una línia d'avals a préstecs d'empreses per valor de 20.000 milions d'euros, que segons sembla només serà una xifra inicial, ja que el programa de garanties es podrà ampliar fins a 100.000 milions. Com ja va avançar Bolsamanía, Brussel·les ha pressionat Pedro Sánchez perquè aprovi aquest pla, i que l'estat garanteixi fins un 80% de les pèrdues.

Aquest dimarts, El País va avançar la quantitat de les ajudes, que afirma que si el total s'amplia fins als 100.000 milions, tal com reclamen els bancs, la CEOE i el Banc d'Espanya, suposarà que el Gobierno aprova ajudes pel valor de gairebé un 10% del PIB, i situaria el pla de garanties espanyol a un nivell comparable amb el d'Alemanya, dotat de fins a 500.000 milions (el 15% de la seva economia.)

El Ministeri d'Economia que dirigeix Nadia Calviño dóna els tocs finals a aquest pla, que té per objectiu intentar que no manqui circulant a les empreses, i que no hagin de tancar per la crisi del Covi-19. Espanya, com la resta del món a aquestes alçades, s'enfronta a una caiguda important del PIB per causa de les mesures d'urgència que s'estan adoptant per intentar frenar la propagació de l'epidèmia. Abans del coronavirus parlàvem de desacceleració econòmica, però ara ja sonen alarmes de recessió mundial.

Per aquesta raó, la banca i la patronal pressionen l'executiu perquè articuli una línia d'avals amb la potència suficient per aclarir qualsevol dubte en aquesta situació. Sobretot tenint en compte que fins ara només s'han anunciat uns 400 milions de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). S'espera que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovi un nou paquet de mesures econòmiques i de suport a les empreses (suspensió temporal de les cotitzacions, agilitació dels ERTEs, concessió de prestacions d'atur sense període de carència...), i seria en aquest paquet en què s'inclourien aquests 20.000 milions gestionats per l'ICO.

No obstant, si el pla s'incrementa fins a 100.000 milions, la cobertura seria igual a la que brinda el pla alemany endegat la setmana passada, que cobreix fins un 80% del risc, que és el que reclama Brussel·les a Espanya. Fins ara, el departament que encapçala Calviño s'hi ha resistit, perquè considera que aquestes ajudes seran utilitzades en la seva totalitat, generant dèficit i deute, que ja són prou elevats en el cas espanyol. No obstant, tant el Banc d'Espanya com la CEOE i els bancs assenyalen que, si el Gobierno no s'hi implica més i ajuda les empreses, el perjudici per a l'economia pot ser irreversible.

Argumenten que la situació és crítica perquè les entitats financeres ja van justes de capital. Si comencen a perdre ingressos, la banca haurà de fer provisió per a aquesta pèrdua pronosticada, reduint els seus nivells de capital, i es veurà obligada a tancar l'aixeta de crèdit per no perdre solvència, i que això al seu torn deixarà moltes empreses sense liquiditat suficient per resistir la sotragada provocada pel coronavirus. I al capdavall, la contracció econòmica podria ser molt pitjor, ja que empitjorarà el risc d'una allau de fallides, amb moltes empreses incapacitades per reprendre l'activitat més endavant. La proposta del sector financer és que els crèdits tinguin uns avals de l'Estat que permetin als bancs de no haver de fer provisió.

Noticias relacionadas

contador