ep el presidente del gobierno pedro sanchez analiza el impacto del coronavirus tras una reunion
Ricardo Rubio - Europa Press

El Govern i el BCE anunciaran aquest dijous les mesures extraordinàries per pal·liar l'impacte econòmic de l'epidèmia de coronavirus. La Comissió Europea està pressionant Pedro Sánchez perquè inclogui entre elles una línia de crèdit a pimes i autònoms a través de la qual l'Estat garanteixi fins al 80% de les pèrdues en cas d'incórrer en mora per facilitar-ne la concessió, segons fonts coneixedores de la situació. Una mesura semblant a la que ahir va anunciar el Regne Unit. D'altra banda, s'espera que el banc central llanci un nou TLTRO a tipus negatius.

Segons aquestes fonts, aquest sistema consisteix a fomentar la concessió de crèdits per part de la banca a les pimes afectades per les conseqüències de l'epidèmia, perquè puguin resistir fins que la situació torni a la normalitat sense haver d'acomiadar treballadors o rebaixar-los les condicions. Si finalment s'aprova, les entitats financeres seran les encarregades de concedir-los (no l'ICO), i per tal de facilitar-ho, l'Estat n'assumirà fins al 80% del risc; és a dir, es farà càrrec de les pèrdues en què pugui incórrer el préstec si entra en mora, si l'empresa a la qual es concedeix no el retorna.

Es tractaria d'imitar una de les mesures anunciades ahir pel Regne Unit -adoptada també a petició de Brussel·les, segons aquestes fonts-, anomenada Coronavirus Business Interruption Loan Scheme (Esquema de Préstecs per a la Interrupció de Negocis pel Coronavirus). Aquest programa atorga una garantia estatal del 80% de préstecs per un import de fins a 1,2 milions de lliures.

A Espanya ahir no s'havia definit encara la quantitat màxima però, en tot cas, serà també petita, tenint en compte el propòsit d'aquests préstecs. Per la mateixa raó, el seu termini de devolució serà curt (uns mesos), ja que es tracta d'una facilitat temporal. Un portaveu d'Economia no va respondre si la mesura serà aprovada o no pel Consell de Ministres extraordinari convocat per a aquest dijous.

MESURES PER A la BANCA QUE AJUDIN Al BCE

"La Comissió i els Governs europeus s'han adonat que la millor manera de donar liquiditat a les pimes i autònoms és a través de la banca, que és qui millor coneix la seva situació i les seves necessitats. I també s'han adonat que rebaixar tipus o donar més liquiditat a la banca no és tan eficaç com donar-li garanties que redueixin els riscs, en un moment de marges mínims i fortes caigudes en borsa", explica una de les fonts consultades.

Se segueix així la petició de la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, que ha insistit que els estímuls monetaris només poden funcionar si els Governs també brinden el seu suport, amb mesures per garantir que els bancs continuïn atorgant préstecs a les empreses de les àrees afectades. Al seu parer, o bé els Executius es posen a treballar, o correm el risc de repetir la crisi de 2008.

AMPLIACIÓ DELS TLTRO

S'espera que l'autoritat monetària anunciï avui també noves mesures excepcionals per tractar de mitigar l'impacte de la crisi. Entre elles, s'espera una relaxació de les condicions dels TLTRO (injeccions de liquiditat condicionades a què es concedeixin préstecs a empreses). Algunes fonts assenyalen que el tipus podria ser del -0,80% negatiu i que es pot ampliar el termini de devolució.

Tornant a Espanya, fins ara, l'Executiu només ha anunciat que es fa càrrec de la totalitat de les baixes laborals per la infecció i que donarà ajudes a les famílies que no puguin treballar i fer-se càrrec dels fills que no tenen classe. Aqueses mesures no donen gaire esperances respecte de les principals peticions de pimes i autònoms, com l'ajornament del pagament de l'IVA i de les cotitzacions socials.

Noticias relacionadas

contador