ep la ministra de hacienda y portavoz del gobierno maria jesus montero
Ricardo Rubio - Europa Press

El Govern ja mira cap al futur, i per a això és imprescindible tenir els nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), els de 2021. Així ho ha assegurat aquest dimarts la ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha anunciat que ha signat l'ordre que dóna el tret de sortida a l'elaboració dels comptes públics.

Segons ha dit Montero, ja s'ha fet el "primer pas" per a iniciar la tramitació dels comptes públics, que segons les seves pròpies paraules són "imprescindibles per a la reconstrucció social i econòmica del país" després de la pandèmia de coronavirus. La ministra portaveu ha dit que els PGE han d'ajudar a reactivar l'economia espanyola, i per això l'Executiu que presideix Pedro Sánchez apostarà per un creixement més sostenible que permeti l'adaptació del teixit productiu a les noves realitats, com per exemple la digitalització.

Però no només això. També, ha assegurat Montero, per la cohesió, la justícia social i la igualtat d'oportunitats. A més, el Govern s'ha marcat com a objectiu enfortir l'estat de benestar mitjançant el "reforç" del sistema sanitari públic, perquè tingui els recursos suficients davant qualsevol situació futura.

L'ordre del Ministeri d'Hisenda en relació als Pressupostos es considera el tret de sortida en la tramitació dels comptes públics, ja que plasma les prioritats i objectius polítics del Govern en matèria d'ingressos i despeses. També fixa els terminis en els quals els departaments ministerials han de remetre a la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses les seves propostes pressupostàries.

De fet, l'article 134 de la Constitució estableix que el projecte pressupostari ha de presentar-se al Congrés dels Diputats "almenys tres mesos abans de l'expiració dels de l'any anterior", per la qual cosa, per complir amb els terminis, el Govern haurà d'iniciar la tramitació parlamentària abans de finals de setembre.

CANALITZACIÓ DELS RECURSOS EUROPEUS

Als Pressupostos del pròxim any també ha de quedar especificada la "canalització" dels recursos que s'activin des d'Europa per fer front a l'efecte de la crisi provocada per la Covid-19. Així ho ha assegurat la ministra d'Hisenda, precisament uns dies abans que tingui lloc la Cimera de la UE en la qual els Vint-i-set decidiran sobre el repartiment del Fons de Recuperació de 750.000 milions d'euros que es posarà en marxa.

El president Sánchez ha emprès aquesta setmana una gira que li portarà a reunir-se amb diversos líders europeus (s'ha vist ja amb l'holandès Mark Rutte, i aquest dimarts visita la canceller alemanya Angela Merkel, però també es veurà, entre altres, amb el francès Emmanuel Macron), a la recerca d'un acord que permeti que la major part d'aquests fons es reparteixin com a ajudes, i no com a préstecs.

Segons Montero, als PGE hi haurà una clara aposta per la recerca, la innovació, les noves tecnologies, el turisme, l'hostaleria o el medi ambient. "Al Govern creiem que aquesta crisi no pot suposar un fre per als objectius de desenvolupament sostenible o per a aquelles polítiques que promouen la igualtat d'oportunitats, sinó un al·licient perquè continuem impulsant-les, així com la creació d'ocupació, com a objectiu prioritari per a 2021 i 2022", ha remarcat.

Noticias relacionadas

contador