ep trabajadores de la factoria de opel durante el acto institucional y rueda de prensa con motivo
Fabián Simón - Europa Press

El brot de coronavirus que s'escampa per Espanya tindrà un fort impacte sobre l'economia. Així ho va advertir el president del Gobierno, Pedro Sánchez, després de declara l'estat d'alarma, i s'està confirmant amb l'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE per les seves sigles en castellà) presentats. La xifra de treballadors afectats ja és de molts milers, de manera que molts és pregunten quins són els seus drets en una situació com aquesta, i si cobraran o no.

Seat, Burger King, CAF, Norwegian, Air Europa, Volswagen, Iberia... La llista d'empreses que han anuciat que aplicaran un ERTE a les seves plantilles per afrontar les dificultats que els presenta el brot és llarga. La preocupació dels treballadors afectats per aquests processos va en augment.

-Què suposa la presentació d'un ERTE?

Un ERTE és una suspensió dels contractes de forma temporal, que també pot traduir-se en una reducció de la jornada laboral d'entre un 10% i un 70%. Es troba regulat per l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors, on s'hi explica que existeixen diversos motius per iniciar-lo. Un d'aquests motius són les "causes de força major, esdeveniments extraordinaris i externs a l'empresa", com la situació provocada pel Covid-19. Caldrà que tingui una justificació "econòmica, tècnica, organitzativa o de producció derivada d'aquesta força major."

-Un ERTE permet cobrar una indemnizació?

Com que es tracta d'una situació temporal sense que finalitzi el contracte de treball, l'ocupador no té per què indemnitzar els treballadors, com sí que seria el cas amb un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE per les seves sigles en castellà.)

-Aleshores, els afectats perceben alguna prestació?

Tots aquells treballadors afectats per un ERTE podran solicitar la prestació d'atur, sempre que es compleixin els requisits establerts a la normativa vigent, que actualment significa haver cotitzat un mínim de 360 dies. La quantitat que es percebrà deriva de la quantitat cotitzada a la Seguretat Social durant els darrers sis mesos (el càlcul no tindrà en compte les cotitzacions de les hores extra). Durant els primers 180 dies, la quantitat que percebrà el treballador serà el 70% de la seva base reguladora; després, en percebrà un 50%.

-El treballador que accedeix a aquesta prestació, consumeix la seva prestació d'atur?

No necessàriament. Segons el Ministeri de Treball, els ERTE que es presentin per l'epidèmia no consumiran temps d'atur, de manera que no perjudicaran el reconeixement de futures prestacions de desocupació. Els sindicats han demanat al Gobierno que en aquesta situació no hi hagi període de carència, i que es pagui l'atur a tots els afectats per un ERTE, tot i que no compleixin la condició dels 360 dies cotitzats.

-L'empresa està obligada a cotitzar pel treballador mentre dura l'ERTE?

Efectivament. Durant el temps que duri l'ERTE, l'empresa haurà de mantenir el treballador donat d'alta i seguir pagant el 100% de les seves cotitzacions a la Seguretat Social, tot i que CEOE i Cepime ja han demanat que se'ls eximeixi del pagament d'aquestes quotes. El treballador continua vinculat a l'empresa, però sense dret a percebre salari ni la resta de complements, com ara pagues extres o vacances. Quan acaba el període estipulat, l'empresa té l'obligació de reincorporar el treballador al seu lloc de feina en les mateixes condicions que tenia abans de l'aplicació de l'ERTE.

-Quant pot durar un ERTE?

La duració caldrà acordar-la durant el període de consultes, o bé serà allò que estableixi l'autoritat laboral. No existeix un període mínim ni màxim determinat per llei, però seria possible encadenar un nombre d'expedients, sempre que els requisits laborals es compleixin.

Noticias relacionadas

contador