• Segueix la sagnia en els emergents: el real brasiler i la rupia indonèsia
dolardebil

El ressuscitat tàndem entre un dòlar fort i un rendiment del deute sobirà dels EUA en màxims de set anys, ha tornat a colpejar amb força les monedes de les potències emergents aquest dijous. A Europa, l'euro pateix la seva pròpia dosi de drama i els inversors mantenen la moneda comunitària a prop dels seus recents mínims, molt pendents que el panorama polític a Itàlia sigui la mina que faci saltar pels aires l'Eurozona.

La moneda única es manté al voltant dels 1,18 dòlars aquest dijous, després d'haver caigut a un mínim de cinc mesos als 1,1763 dòlars durant la jornada anterior, a causa de la filtració d'un esborrany de l'acord entre el moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord. Els dos partits havien esbossat les línies mestres del seu pacte de govern, entre les quals s'incloïa una demanda al Banc Central Europeu per condonar 250.000 milions d'euros del seu deute.

"Encara que els portaveus dels dos partits van córrer a desmentir les notícies, van provocar el suficient nerviosisme al mercat com per enviar l'euro a nous mínims", explica Boris Schlossberg, cofundador de BK Asset Management. Però les caigudes no es limitaran a aquest repunt en la debilitat en la divisa, asseguren experts de Daiwa Securities, ja que "els participants del mercat encara compten amb posicions llargues en l'euro pendents de liquidar".

"Si bé, la situació a Itàlia és una preocupació per a la moneda, el Moviment 5 Estrelles té l'exemple recent del Regne Unit, que encara manté el seu litigi amb la Unió Europea per tancar el divorci i és poc probable que persegueixi un objectiu similar", afegeixen. Per tant, creuen que "les conseqüències polítiques d'Itàlia podrien estar relativament contingudes".

A més dels assumptes 'domèstics', l'euro també s'ha vist pressionat per un dòlar alcista, impulsat aquesta setmana pel repunt en el rendiment del bo sobirania a 10 anys que va trencar per sobre del llindar del 3%, fins a un màxim de set anys. Aquesta situació ha aguditzat la caiguda de les divises emergents i la crisi del peso argentí i la lira turca s'ha filtrat a Indonèsia, l'Índia i el Brasil.

Les monedes turca i argentina es llepen les ferides aquest dijous després de diverses jornades durant les quals els mercats emergents han patit com no ho feien des que Donald Trump va guanyar les eleccions als EUA. Les dues divises retallen les seves pèrdues encara que segueixen a nivells històricament baixos, mentre les rupia índia i indonèsia en prenen el relleu. A Llatinoamèrica, el real brasiler també pateix el contagi i es desploma a mínims de dos anys.

Noticias relacionadas

contador