dolar divisa eeuu portada

S'ha acabat la correcció en el dòlar, almenys de moment. La divisa nord-americana remunta aquest dijous, després d'encadenar cinc jornades de caigudes i rep impuls des de les notícies que arriben de la guerra comercial entre la Xina i els EUA i de la determinació de la Reserva Federal (Fed) de pujar tipus el setembre.

El 'bitllet verd' torna a intentar avançar aquest dijous contra tots els seus rivals, després que les actes del banc central confirmessin el que el mercat ja descompta amb un 95% de possibilitats la pujada de tipus. Ha estat l'argument que calia perquè el dòlar, que es canvia de mans en 1,1550 unitats contra l'euro, arrenqués un rebot després del retrocés i acumula una pujada del 0,35% des del tancament de dimecres enfront de la moneda europea.

No obstant això, l'euro ha rubricat un llarg ral·li davant la divisa dels EUA, després de l'enfonsament patit durant la crisi de la lira turca, quan va cedir fins als 1,1300 dòlars. Des d'aquí, ha aconseguit remuntar un 3% fins a un màxim de dues setmanes arribat aquest dimecres, als 1,1623 dòlars. Ara espera les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE) que confirmaran que els tipus d'interès no pujaran a l'Eurozona fins, almenys, setembre de 2019.

La lliura, per la seva banda, ha seguit el mateix curs i, tot i que aquest dijous cedeix terreny i cau gairebé un 0,3%, dimecres va aconseguir el seu millor preu des del 8 d'agost, als 1,2936 dòlars, apuntalada pel optimisme al voltant de les converses sobre el Brexit que es duen a terme aquesta setmana.

EUA DOMINA ELS MERCATS

Amb tot, l'enèsima tempesta política desfermada sobre Donald Trump. Les últimes informacions sobre l'escàndol del mandatari mostren que aquest ha acusat el seu exadvocat, Michael Cohen, d'"inventar històries" i ha explicat que va saber que havia pagat a dos dels seus amants per comprar el seu silenci quan ja ho havia fet i que els diners no procedien de la campanya electoral, la qual cosa constituiria un delicte de finançament il·legal.

Però la disputa aranzelària entre Washington i Pequín copa el protagonisme i anima els alcistes del dòlar. Aquest dijous han entrat en vigor una nova ronda d'aranzels recíprocs del 25%, per valor de 16.000 milions de dòlars i s'inicien les converses de dos dies entre les dues potències sobre el seu conflicte en les exportacions.

Així, el iuan deixa notar el nou envit de la guerra aranzelària i del 'bitllet verd' i cedeix a mínims de tres dies, als 6,8665 iuans (-0,4%) i el ien es canvia de mans en 110,900 iens, cosa que ha donat ales al Nikkei japonès (+0,22%).

Pel que fa a la lira turca, la moneda mostra impuls i segueix en el seu moviment consolidatiu de les últimes sessions al qual ha arribat després d'una reducció de la immensa volatilitat de les jornades anteriors. Es manté estable a les 6,0530 lires per dòlar.

Noticias relacionadas

contador