frankfurt ecb europe germany

L'índex Ifo de clima empresarial d'Alemanya ha baixat fins als 92,3 punts al juny, enfront dels 93 punts registrats al maig, fet que demostra que l'ambient de l'economia germànica s'està ennuvolant. "L'Ifo continua explicant una història de condicions macroeconòmiques deprimides a l'economia alemanya", diuen els experts.

I és que la xifra que ha marcat l'Ifo també està lluny dels 92,9 punts previstos pel consens. Les empreses s'han mostrat al sisè mes de l'any una mica menys satisfetes amb la situació actual, i ara l'amenaça d'una escassetat de gas és una de les preocupacions principals al costat de la inflació, que continua frenant l'optimisme.

Segons ha explicat Clemens Fuest, president de l'Institut Ifo, al sector manufacturer l'índex va rebre un "important revés". Les empreses van avaluar la situació actual de forma una mica menys favorable, i també són força més pessimistes sobre la segona meitat de l'any. La indústria química, en particular, “està molt preocupada”.

Per contra, al sector dels serveis el clima empresarial va millorar notablement. Es deu a unes expectatives "molt menys escèptiques". Van avaluar la situació actual una mica millor, atès que el sector de l'hostaleria està vivint un bon estiu. El transport i la logística, per part seva, es mostren pessimistes respecte al segon semestre de l'any.

Al comerç, l'indicador de clima empresarial ha baixat notablement. Els comerciants estan clarament menys satisfets amb el negoci actual. De fet, l'indicador d'expectatives va caure al nivell més baix des de l'abril del 2020. Tant els majoristes com els minoristes estan "molt preocupats pels propers mesos".

I al sector de la construcció, el clima empresarial va continuar la seva tendència a l'alça. Les empreses van avaluar la situació com a millor i també van revisar a l'alça les expectatives, però continuen sent pessimistes.

Segons els experts de Pantheon Macroeconomics, "l'Ifo segueix explicant una història de condicions macroeconòmiques deprimides a l'economia alemanya, un missatge que ara es veu cada vegada més recolzat pels PMI, que van caure encara més al juny". Segons la seva opinió, "la bona notícia és que el descens de les expectatives sembla estabilitzar-se", encara que la dolenta és que "el repunt sembla llunyà, cosa que significa que les expectatives semblen estabilitzar-se a nivells fermament consistents amb la recessió".

"No veiem cap raó per canviar la nostra opinió que Alemanya entra en recessió, sobretot a la llum de l'última reducció del flux de gas procedent de Rússia, que sembla dirigir-se cap a una paralització completa. El racionament d'energia, ja sigui forçat o voluntari a causa de la pujada dels preus a l'engròs, ara és un risc real. De fet, ara és el nostre cas base, ja que Rússia redobla la seva amenaça d'aturar el flux de gas", conclouen.

Noticias relacionadas

contador