ep diaeuropa banderala union europea
THINKSTOCK

El flaix de l'índex PMI compost de l'activitat total de la zona euro es va situar en 51,9 al juny (54,8 al maig), registrant la mínima dels setze últims mesos.

El flaix de l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis va quedar en 52,8 (56,1 al maig), i va assenyalar la mínima dels cinc últims mesos.

El flaix de l'índex PMI de producció del sector manufacturer es va situar en 49,3 (51,3 al maig), i va assolir la seva mínima dels vint-i-quatre últims mesos. Per la seva banda, el flaix del PMI del sector manufacturer va quedar en 52,0 (54,6 al maig), i va caure fins a la seva mínima en vint-i-dos mesos.

En tots els casos, les referències han incomplert previsions.

"Vistes les dades preliminars de l'índex PMI, el creixement econòmic de la zona euro es va deteriorar intensament al juny fins a assolir la seva mínima en setze mesos, reflectint una paralització del creixement de la demanda. La producció manufacturera es va contreure per primera vegada als dos darrers anys i el creixement econòmic del sector serveis es va atenuar considerablement, especialment en els serveis de cara al públic”, detalla S&P Global, encarregat d'elaborar la referència, al comunicat.

Les empreses també van indicar unes expectatives menors d'activitat empresarial durant els propers dotze mesos, assenyalant el nivell més baix de positivitat des de l'octubre del 2020. Tant la manca de creixement de la demanda com l'empitjorament de les perspectives van anar àmpliament vinculats al creixent cost de vida, a les condicions financeres més estrictes ia les inquietuds al voltant de les energies i les cadenes de subministrament generades per la guerra a Ucraïna i els persistents trastorns per la pandèmia. Mentrestant, les pressions dels preus van continuar sent elevades i van assolir nivells no observats abans de la pandèmia, encara que una moderació de l'augment dels costos per tercer mes consecutiu suggereix que la taxa d'inflació pot haver començat a disminuir.

El sector manufacturer va encapçalar el deteriorament. Tot i que la taxa de declivi de la producció registrada al juny va ser amb prou feines modesta, tot indica que s'accelerarà al juliol a causa d'una creixent pèrdua de noves comandes rebudes durant el mes. Les noves comandes de productes han decrescut en els dos últims mesos consecutius i el declivi de juny va ser el més intens des del maig del 2020.

Alhora, el creixement es va alentir marcadament al sector serveis, caient fins a la seva mínima des del gener passat i assenyalant un marcat deteriorament dels resultats al sector en els dos últims mesos. De manera similar, les noves comandes rebudes al sector serveis van augmentar a un ritme molt més moderat, i el seu creixement va disminuir fins al segon més baix des que va començar el repunt de la demanda el maig del 2021.

En analitzar per països, s'observa que Alemanya va registrar l'expansió més lenta (el PMI compost va baixar fins als 51,3 des dels 53,7), ja que el creixement es va moderar "intensament" fins al nivell més feble des de la contracció marginal de desembre de 2021, indicant una renovada desacceleració de la producció manufacturera i un creixement més lent del sector serveis. Cal destacar que Alemanya també va registrar un ritme més intens d'augment dels costos, vinculat amb un augment rècord al sector serveis.

Tot i que el creixement a França va superar el d'Alemanya (el PMI compost va quedar als 52,8 des dels 57), de tota manera va caure intensament fins a la mínima des del gener passat. Una caiguda especialment intensa de la producció manufacturera francesa va anar acompanyada d'un creixement força reduït del sector serveis.

Noticias relacionadas

contador