• Reiteren la seva preocupació pel tipus de canvi de l'euro
European Central Bank (ECB) president Mario Draghi

Les actes de la reunió del mes de març del Banc Central Europeu (BCE) no han deixat lloc a la sorpresa. Reflecteixen que el banc central estima que encara cal un "ampli grau de política monetària acomodatícia" per sostenir l'expansió econòmica de l'Eurozona i l'evolució de la inflació. No obstant això, la reacció en l'euro no s'ha fet esperar i s'ha deixat portar per les vendes. La moneda comunitària cedeix un 0,5% durant la jornada i s'acosta als 1,2300 dòlars.

Diversos membres del BCE, entre ells el seu president Mario Draghi, han apuntat un final dels estímuls més proper del que es preveia

L'entitat també confirma el canvi de guia al mercat del 8 de març i que ha retirat la referència a augmentar compres de deute en cas que fos necessari, a causa de la major confiança que els preus arribaran a mitjà termini al seu objectiu, lleugerament inferior al 2%. La reacció al mercat de les divises ve perquè durant les jornades anteriors, havien estat les paraules de diversos membres del BCE, entre ells el seu president, Mario Draghi, que apuntaven un final dels estímuls més proper del que es preveia, cosa que havia donat ales a la divisa comunitària.

És més, els membres del Consell de Govern del supervisor monetari van assenyalar que l'eliminació d'aquesta referència "no ha de ser malentesa" en el sentit que pugui restringir la capacitat de reacció davant d'un empitjorament de la situació econòmica.

PROTECCIONISME I APRECIACIÓ DE L'EURO

Les actes reflecteixen també la preocupació entre els membres del Consell per l'apreciació de l'euro, que no ha tingut de moment efectes negatius en la inflació, però van destacar que la volatilitat dels tipus de canvi "continua sent una significativa font d'incertesa i un risc que necessita ser monitoritzat".

D'altra banda, també han ressaltat les condicions financeres que reflecteixen, en part, "els creixents riscos de proteccionisme" i una major sensibilitat del mercat a la comunicació de les polítiques monetàries. Els consellers van constatar que els riscos d'un conflicte comercial s'han incrementat, cosa que pot tenir "efectes negatius sobre la confiança", mentre que el seu impacte sobre la inflació "és més ambigu i incert".

Noticias relacionadas

contador