• Abans de la crisi, el balanç es limitava als 1,2 bilions d'euros
cbdraghi73

Les mesures sense precedents del Banc Central Europeu (BCE) segueixen llançant conseqüències sense precedents. El balanç de l'entitat marca una altra fita al febrer en aconseguir per primera vegada els 4,5 bilions d'euros. O el que és el mateix, més de tres bilions per sobre dels nivells en què es movia abans de la crisi.

Durant la setmana passada, el balanç va engreixar en 11.109 milions més, que van elevar la xifra total fins als 4,504 bilions d'euros. A més de ser una xifra mai vista, equival ja al 42% del Producte Interior Brut (PIB) de l'Eurozona, un ràtio també comparació entre els seus semblants. En el cas de la Reserva Federal (Fed), el seu balanç, situat als 4,43 bilions de dòlars -uns 3,57 bilions d'euros-, equival a poc més del 23% del PIB nord-americà.

Aquestes dades evidencien la potència de les mesures expansives executades pel BCE sota la batuta de Mario Draghi, president de l'entitat des de novembre de 2011. Les seves diferents rondes de finançament bancari a llarg termini i, sobretot, les importants compres de deute públic i privat al mercat que realitza des de 2015 estan alimentant el creixement del balanç. L'apartat que recull aquestes compres dins el balanç arriba ja als 2,43 bilions d'euros. Al març de 2015, just abans que el BCE iniciés aquestes compres, aquest apartat tot just registrava 237.136 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador