suiza portada

El Banc Nacional Suís (SNB, per les sigles en anglès) ha complert les previsions i ha elevat aquest dijous el tipus d'interès oficial en 0,5 punts percentuals, fins a l'1,5%. D'aquesta manera, ha explicat en un comunicat, "contraresta el nou augment de les pressions inflacionistes". L'organisme ha afegit que no es pot descartar que calguin noves pujades del tipus d'interès oficial per garantir l'estabilitat de preus a mitjà termini.

Així mateix, el BNS ha afirmat que, per proporcionar unes condicions monetàries apropiades, també està disposat a intervenir al mercat de divises quan sigui necessari. Des de fa uns quants trimestres, l'atenció se centra en la venda de divises, ha afegit.

La modificació del tipus d'interès oficial del BNS s'aplicarà a partir de demà, 24 de març del 2023.

Respecte a la crisi de Credit Suisse, el Banc Nacional Suís sosté al comunicat que les mesures anunciades a finals de la setmana passada pel govern federal, la Finma i el mateix BNS "han posat fi a la crisi". "El BNS està proporcionant grans quantitats de liquiditat en francs suïssos i divises estrangeres. Aquests préstecs estan recolzats per garanties i subjectes a interessos", ha indicat.

Pel que fa a la inflació, l'organisme subratlla que ha tornat a pujar des de principis d'any, i s'ha situat al 3,4% al febrer. L'últim augment es deu principalment a la pujada dels preus de l'electricitat, els serveis turístics i els aliments.

"No obstant, l'augment dels preus és ara generalitzat. (...) Les noves previsions situen la inflació mitjana anual al 2,6% per al 2023 i al 2,0% per al 2024", ha afirmat. "Sense la pujada de tipus d'avui, la inflació prevista seria encara més gran a mitjà termini", ha afegit.

El PIB suís es va estancar al quart trimestre. El sector serveis va perdre impuls i el valor afegit al sector manufacturer va tornar a baixar lleugerament. En el conjunt del 2022, el PIB va créixer un 2,1%. El mercat laboral, per part seva, es va mantenir "sòlid" i la capacitat de producció global s'ha utilitzat bé, ha dit el banc.

"Malgrat el lleuger repunt de l'activitat econòmica als últims mesos, és probable que el creixement continuï sent modest durant la resta de l'any", ha anticipat el Banc Nacional Suís.

Noticias relacionadas

contador