ep banco nacional de suiza
SNB

El Banc Nacional Suís (SNB) ha elevat aquest dijous el tipus d'interès oficial de 0,5 punts percentuals, fins a l'1%. L'organisme ha dit que, d'aquesta manera, "contraresta les creixents pressions inflacionistes i una propagació més gran de la inflació". Així mateix, ha assenyalat que no es pot descartar que calguin noves pujades del tipus d'interès oficial per garantir l'estabilitat de preus a mitjà termini.

"Per garantir unes condicions monetàries adequades, l'SNB també està disposat a intervenir al mercat de divises quan sigui necessari", ha afegit.

El Banc Nacional Suís ha reconegut que la inflació ha disminuït una mica als últims mesos, i es va situar al 3,0% al novembre. Tot i això, subratlla que segueix estant clarament per sobre del rang que l'SNB equipara amb l'estabilitat de preus.

"És probable que la inflació es mantingui elevada de moment. La nova previsió d'inflació es basa en el supòsit que el tipus d'interès oficial se situï a l'1% durant tot el període de previsió. Fins a principis de 2023, la previsió és inferior a la de setembre, a causa del preu una mica més baix del petroli.A partir de mitjans de 2023, la nova previsió és més alta i se situa en el 2,1% al final de l'horitzó de previsió. El fet que les noves previsions siguin més elevades a mitjà termini, malgrat la pujada del tipus d'interès oficial, es deu al fet que els augments de preus s'estenen a les diferents categories de béns i serveis de l'índex de preus al consum”, ha explicat l'organisme.

La nova previsió situa la inflació mitjana anual al 2,9% per al 2022, 2,4% per al 2023 i 1,8% per al 2024. Sense la pujada dels tipus d'interès d'avui, les previsions d'inflació encara serien més elevades al llarg del període de referència.

Pel que fa al creixement, el Banc Nacional Suís destaca que s'ha continuat alentint a nivell mundial. A Suïssa, el PIB va créixer a una taxa anualitzada de l'1,0% al tercer trimestre. "Per tant, l'impuls econòmic va continuar sent igual de modest que als trimestres anteriors", ha subratllat.

El banc central ha dit que és probable que el PIB suís creixi al voltant del 2,0% aquest any. Tot i això, considera que la menor demanda exterior i els elevats preus de l'energia frenaran "notablement" l'activitat econòmica l'any que ve. En aquest context, estima un creixement del PIB del voltant del 0,5% per al 2023.

Noticias relacionadas

contador