• Encara no ha llançat cap missatge sobre la reducció del seu passiu
European Central Bank (ECB) president Mario Draghi

El BCE va anunciar ahir que les seves participacions en bons corporatius arriben fins als 100.338.000 d'euros en el marc del seu programa CSPP llançat al juny de 2016.

Durant l'última setmana, el BCE va adquirir bons corporatius per import de 1.432 milions d'euros a través dels bancs centrals d'Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica i Finlàndia, que actuen en representació de l'Eurosistema.

Des de l'entrada en vigor del programa CSPP, el banc central ha comprat deute emès per quinze empreses espanyoles, incloent-hi Telefónica, Repsol, Redexis Gas, Red Eléctrica, Merlin Properties, Madrileña Red de Gas, Cellnex Telecom, Iberdrola, Gas Natural, Ferrovial, Enagás, DIA, Mapfre, Amadeus i Abertis Infraestructures.

Un 30% dels bons adquirits corresponen a empreses franceses i el 25%, a alemanyes, mentre un 11% són d'empreses italianes i el 10% són bons corporatius espanyols.

Una companyia que mogués tal quantitat de diners seria la divuitena més gran de l'índex Stoxx 600, compost per les 600 empreses amb més capitalització borsària, o la quarantena segona de l'S&P 500. Quant a països, suposa la producció anual de Kuwait, l'economia número 59 del món.

Una altra de les xifres que crida l'atenció de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), és que el balanç de la institució que presideix Mario Draghi és de 4,23 bilions d'euros, cosa que el converteix en el major banc central del món. Com indica Deutsche Bank, és similar al PIB del Japó (4,3 bilions d'euros), la tercera economia del món i a una distància decent per davant del PIB alemany (3,02 bilions d'euros), quarta economia del món.

Al començament de 2007, just abans que el BCE hagués de començar a injectar liquiditat d'urgència per contenir les primeres escomeses de la crisi, el seu balanç es limitava als 1,19 bilions d'euros. Des de llavors, per tant, s'ha multiplicat per 3,4 vegades. Llavors, aquest balanç equivalia al 13% del producte interior brut (PIB) de l'Eurozona. Ara, aquesta proporció es dispara fins al 37%.

El balanç de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units de 4,5 bilions de dòlars -uns 4,22 bilions d'euros-, equival al 25% del PIB nord-americà. Mentre que la institució que presideix Janet Yellen ja ha fet passos que indiquen que reduirà aviat el seu balanç, el BCE encara no ha llançat cap missatge sobre la reducció del seu balanç, tot i que s'espera que a la tardor anunciï la retirada del programa de compra d'actius que manté en l'actualitat.

Mario Draghi compareix aquest dijous davant els mitjans de comunicació, cosa que previsiblement mourà els mercats. Janet Yellen va parlar la setmana passada de seguir normalitzant la política monetària dels Estats Units, amb noves pujades de tipus, i de l'objectiu de reduir el balanç, encara que va dir que no dubtaria a tornar a ampliar el balanç de la Fed, si resulta necessari.

Noticias relacionadas

contador