• Els dubtes estan en si la inflació arribarà l'objectiu del 2% que persegueix la institució
  • El banc central nord-americà també es mostra preocupada pel risc polític
Janet Yellen

Les actes de la Reserva Federal dels Estats Units de l'última reunió del Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) celebrada el juny apunten que diversos dels seus membres aposten per una reducció del balanç de 4,5 bilions de dòlars en "un parell de mesos", mentre que altres banquers són partidaris de deixar-ho per l'any que ve.

Aquesta reducció del balanç es farà de forma gradual, tal com la Fed està normalitzant també els tipus d'interès de l'economia nord-americana. "Els efectes sobre els mercats financers d'aquest anunci del començament de la normalització del balanç tindran un efecte limitat", assenyala el document. Durant l'última reunió del banc central nord-americà, els seus membres van decidir elevar els tipus d'interès entre l'1% i l’1,25% i s'espera que tornin fer el mateix abans de final d'any.

El debat principal que sobrevola la Reserva Federal és si la inflació arribarà l'objectiu del 2% que persegueix la institució i quan és el millor moment per reduir el balanç. Alguns membres creuen que el mercat nord-americà està preparat per aquest moment, mentre que altres són partidaris d'esperar per comptar amb garanties que la inflació avança cap a l'objectiu previst.

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units va caure un 0,1% al maig després d'haver crescut un 0,2% el mes anterior, cosa que va deixar la inflació interanual a l'1,9%, segons la dada conegut el passat mes de juny.

A més, la Fed també es mostra preocupada pel risc polític, associat als canvis en matèria legislativa i fiscal del Govern de Donald Trump, que no s'han concretat malgrat el seu primer semestre al capdavant de l'Administració de Washington.

Noticias relacionadas

contador