jp deutsche morgan inflacion portada
Alberto Sánchez

El debat continua obert, només que cada vegada són més les veus, i més reputades, que creuen que les pressions inflacionistes no són cosa passatgera, temporal. Per contra, consideren que el mercat està davant d'una realitat que ha arribat per quedar-se, i ho expressen, a més, de forma molt vehement.

Deutsche Bank va dir la setmana passada que els bancs centrals estan "descuidant" l'assumpte de la pujada de la inflació i avisa: això "deixa les economies mundials assegudes sobre una bomba de rellotgeria". Així, anticipa una crisi que arribarà quan la Reserva Federal (Fed), que ara segueix aferrada als seus estímuls, no pugui afrontar els nivells d'inflació que s'acabin aconseguint precisament per insistir en aquest tipus de polítiques.

JP Morgan, a través del seu CEO, Jamie Dimon, té tan clar que l'augment de la inflació no és una cosa transitori que ha acumulat 500.000 milions de dòlars per gastar-los convenientment quan la Fed es vegi obligada a pujar els tipus a causa d'aquest motiu. "Hi ha moltes possibilitats que la inflació sigui més que transitòria", ha dit el conseller delegat del major banc nord-americà per actius.

Morgan Stanley també aposta per un escenari durador de major inflació, de manera que la Fed podria veure obligada a pujar tipus abans del previst, ha advertit el seu conseller delegat, James Gorman.

Són tres bancs molt rellevants els que han decidit alçar la veu en contra del que sosté la majoria. A saber: que la inflació és temporal. L'enquesta realitzada per Bank of America (BofA) entre els gestors de fons és una bona mostra del que segueix creient el mercat, tot i les veus discordants. El 72% d'aquests sosté que la inflació és transitòria, "el que diu tot el que cal saber sobre el posicionament de mercat", afirma Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com. Així, el resultat final és que "els inversors es posicionen a l'alça davant un creixement permanent, una inflació transitòria i un tapering pacífic de la Fed".

Pel que fa a la Reserva Federal i les seves polítiques, el 63% dels gestors enquestats per BofA espera que el banc central nord-americà assenyali una reducció d'estímuls ja al setembre.

EL RISC DE RECESSIÓ

La principal preocupació segueix sent que l'excés de confiança dels banquers centrals porti una inflació descontrolada que suposi que qualsevol actuació acabi arribant tard. De moment, els inversors volen creure la narrativa que les pressions inflacionistes són cosa de curt termini i que és probable que acabin remetent-se, però aquesta 'hipòtesi' "comporta riscos significatius", avisa Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade.

"Una inflació descontrolada pot obligar els 'falcons' a actuar i endurir bruscament la política monetària, provocant potencialment que l'economia nord-americana entri en recessió", aventura, alguna cosa similar a la "bomba de rellotgeria" a la qual fa referència Deutsche Bank. "Això podria crear una rescissió important i desencadenar una sèrie de dificultats a tot el món, especialment als mercats emergents", ha anticipat el banc alemany.

Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, fa setmanes que està advertint que no li acaba de quadrar que la pujada de la inflació sigui una cosa transitòria provocat per factors estacionals associats a la sortida de la pandèmia de la Covid. La veritat és que s'observa com el discurs d'algunes empreses d'inversió comença a canviar, en línia amb el que opinen Deutsche, JP Morgan i Morgan Stanley, encara que també és veritat que l''optimisme' segueix dominant les opinions i el mercat.

'A L'ALÇA, PERÒ CONTROLADA'

El banc danès Danske Bank està entre aquests optimistes que creuen que la inflació -en aquest cas la nord-americana-, tot i que podria arribar a nivells superiors, està sota control. Cal recodar que l'última dada d'IPC a l'altre costat de l'Atlàntic va mostrar una pujada de preus al maig fins al 5% en taxa interanual, superant les expectatives.

Amb tot, Danske ha elevat la seva previsió d'inflació PCE, i ara s'estima que sigui del 3,3% anual aquest any i del 2,5% anual al proper any (la inflació subjacent PCE serà del 2,8% anual aquest any i del 2,6% anual el proper).

Al costat d'això, l'entitat preveu que la inflació arribi al seu punt màxim al novembre de 2021 i que, tant la inflació PCE general com la subjacent disminueixin quan els efectes de base desapareguin a l'abril de 2022.

Noticias relacionadas

contador