espaãƒâ±a bandera spain spanish

L'economia espanyola pot sofrir una "commoció major" de l'esperada a causa de la crisi del coronavirus. Així ho afirma Deutsche Bank, que creu que en el pitjor escenari, el Producte Interior Brut (PIB) es contrauria enguany fins a un 19,5%, i el dèficit podria elevar-se fins al 19%. Són, fins ara, les previsions més demolidores que s'han fet sobre l'acompliment d'Espanya durant aquest 2020 a conseqüència de la pandèmia.

"El nivell d'activitat al tancament sembla menor del que estimem originalment", i fins i tot "amb una cautelosa recuperació de l'activitat després del tancament, el PIB podria enfonsar-se" tant a Espanya com a la resta d'economies europees, afirmen els analistes del banc alemany en un dels seus últims informes sobre Europa.

Pel que fa a l'economia espanyola, ha empitjorat les seves previsions tant del cas base com de l'escenari més desolador al qual es pot enfrontar el país. Ara, segons el seu cas base, el PIB podria contreure's enguany un 15% (enfront del 8,7% estimat anteriorment), encara que al 2021 registraria una pujada del 6% (abans preveia un 5%). I si mirem al pitjor escenari, la fotografia es repeteix: l'economia podria caure al 2020 fins a un 19,5% (-18,3%), mentre que l'any que ve pujaria només un 2,5% (+2%).

"La recuperació després del segon trimestre també sembla més lenta del que pensàvem", expliquen els experts de Deutsche Bank, que es basen en estimacions sobre el nivell d'activitat que pot sostenir-se en una economia amb un persistent distanciament social. Espanya i la resta de països europeus han iniciat la desescalada progressiva, però en tots ells persistiran les mesures de distanciament encara bastant temps.

deutsche pib espana

Per al banc alemany, el mercat laboral serà clau per valorar "com es transmetrà el xoc del Covid-19 a través de les economies i en la política". "Amb un xoc curt i agut ara, és poc probable que la desocupació parcial (oculta) es converteixi en una desocupació total (visible)", diu Deutsche, que apunta que el principal objectiu de la política "hauria de ser la contenció de la desocupació, una tasca que resultarà més difícil als països que depenen d'indústries d'alt contacte com el turisme", com és el cas d'Espanya, on el sector representa un 12% del PIB.

Segons les estimacions d'aquests experts, en el cas base, la taxa d'atur pujaria enguany fins al 20,8% i al 2021 continuaria avançant fins a situar-se en un 22,2%. Només recordar que l'any passat la desocupació se situava en un 14,1%. En el pitjor dels escenaris per a Espanya, Deutsche creu que l'atur podria disparar-se al 24,3% enguany, i escalar fins al 26,8% l'any que ve.

ESCALARÀ EL DÈFICIT FINS AL 19%?

Així mateix, el servei d'estudis del banc alemany ha plantejat la possibilitat que es produeixi una crisi fiscal molt major de l'anticipada per la majoria d'organismes. L'escenari més pessimista projectat per Deutsche contempla que el dèficit públic espanyol escalaria fins al 19% del PIB enguany, i continuaria pujant al 2021, de manera que podria arribar a tocar el 21,5%. El cas base d'aquests experts és una mica més amable, ja que estima que el dèficit 'només' pujaria fins al 16,3% en 2020 i es reduiria l'any que ve al 13,2% del PIB. L'any passat Espanya va tancar amb un dèficit del 2,8%, segons les últimes estimacions de l'Eurostat, l'oficina d'estadística europea.

I què passarà amb el deute públic? Perquè segons el cas base, escalaria fins al 128,3% del PIB al 2020, i se situaria en el 134,3% a la fi de l'any que ve. Res a veure amb les pitjors estimacions del banc, que situen el deute en un 135,8% del PIB aquest exercici, i en un 154,3% a tancament de 2021. Espanya va aconseguir rebaixar el seu deute en 2019 fins al 95,5%.

Noticias relacionadas

contador