• Sol·liciten inversions, ajudes fiscals, prolongar els ERTO i plans sectorials
caixabank sabadell portada

Els consellers delegats de CaixaBank i Banc Sabadell, Gonzalo Gortázar i Jaume Guardiola, demanen al Govern que posi en marxa ajudes directes a les empreses per impulsar la recuperació econòmica, ja que les mesures de liquiditat preses fins ara són encertades però insuficients. Dins d'aquestes mesures, sol·liciten ajudes fiscals, inversions, plans per a sectors concrets com el turisme i adaptar els ERTO al temps de recuperació de cada empresa.

"L'economia ha naufragat per un xoc amb un iceberg immens. El primer que han fet les autoritats és llançar-nos salvavides: liquiditat amb mesures com les moratòries i els crèdits ICO. És el correcte, però llançar salvavides no és suficient, ara cal portar l'economia a port", ha explicat Gortázar en una trobada organitzada pel Cercle Eqüestre de Barcelona.

Per tal de fer-ho possible, considera que han d'adoptar-se altres mesures "proactives" que donin suport a inversions i incentivin el consum, així com ajudes fiscals. "No n'hi ha prou amb donar liquiditat, i menys en forma de més deute; això no funcionarà", ha sentenciat. "Les solucions no poden consistir en més deute", coincideix Guardiola.

El CEO del Sabadell sosté que "falten mesures més actives, es necessita un programa més clar d'ajudes directes com el que s'ha fet a d'altres països europeus", i lamenta que Espanya tingui menys marge pressupostari, i que només hagi destinat a ajudes el 2,8% del PIB comparat amb els percentatges molt més alts d'Alemanya, el Regne Unit o els EUA.

Tots dos coincideixen que cal ajudar especialment les empreses més petites -que en molts casos ni tan sols demanen ICO perquè pensen en tancar- com ha fet Alemanya, i als sectors del turisme i l'hostaleria. "Cal adoptar les solucions que ha plantejat Europa per protegir la indústria turística i salvar el màxim possible de la temporada que començarà ara", segons Guardiola, cosa que va en contra de la decisió del Govern d'imposar una quarantena de 14 dies als turistes.

Francisco Gómez-Trenor, director general de Mirabaud, que també ha participat en aquest debat, ha afegit que el que no ha de fer-se en cap cas és apujar els impostos: "El Govern parla d'apujar impostos just ara, però com més pugin, serà pitjor. Necessitem estímuls fiscals, ben definits i amb visió de llarg termini. Només donant liquiditat i generant deute frenes el primer envit, però el deute cal pagar-lo, encara que hi hagi gent que pensi que no".

ADAPTAR ELS ERTO A CADA EMPRESA

Una altra de les demandes en què coincideixen CaixaBank i Sabadell és que es vagi més enllà de l'extensió dels ERTO al mes de juny. "No pots pretendre que les empreses que fan un ERTO tornin a la seva capacitat anterior si són d'un sector que trigarà dos anys a recuperar-se; és un contrasentit", segons Gortázar.

Guardiola afegeix que "cal ser flexibles amb els ERTO, molt més que amb una pròrroga; cal veure quan les empreses recuperen els Ebitda de 2019 i adaptar-los a aquesta situació amb programes sectorials".

EUROPA, PITJOR QUE ELS EUA, I ESPANYA, PITJOR QUE EUROPA

El CEO del Sabadell manté la seva fe en una recuperació en "V" encara que reconeix la dificultat per predir la inclinació de la pota de la recuperació. Gómez-Trenor es mostra molt més pessimista: creu que Europa patirà més que els Estats Units i la Xina pel seu menor marge per adoptar estímuls: els EUA dedicaran el 50% del PIB a mesures de liquiditat i ajudes fiscals, uns 10-11 bilions de dòlars. A Europa només serà un 30% i a Espanya, el 12%, segons els seus càlculs.

Per aquest motiu el nostre país serà un dels que patirà més: "Els països amb finances sòlides necessitaran també ajudes fiscals, per la qual cosa no hi haurà tants diners per al Sud. Nosaltres som més febles perquè els deures no es van fer quan les coses anaven bé".

Noticias relacionadas

contador