jose sevilla bankia portada

El conseller delegat de Bankia, José Sevilla, ha sol·licitat al Govern "més flexibilitat per als ERTO" per tal de permetre a les empreses que vagin reprenent l'activitat a poc a poc sense haver d'assumir totes les despeses de plantilla de cop i així "preservar el teixit empresarial". Al seu judici, el més important és "maximitzar la velocitat de la desescalada" perquè l'economia pugui recuperar un ritme normal com més aviat millor.

  • 1,78€
  • 2,65%

"Es tracta d'una desescalada gradual dels ERTO, si em permeten l'expressió, per poder assegurar les rendes dels treballadors. Les empreses aniran cadascuna d'una forma diferent en la desescalada i ho faran a poc a poc, no amb el 100% de la plantilla, sinó només amb una part. I això requereix un instrument que flexibilitzi el final dels ERTO perquè no sigui de cop sinó gradual, com la desescalada", ha explicat el número dos de Goirigolzarri en Bankia durant la presentació dels resultats del primer trimestre.

Aquesta sol·licitud de Bankia va en la línia d'altres peticions que han manifestat aquest dimecres el Col·legi d'Economistes o la CEOE després de conèixer els plans de desescalada del Govern.

Segons el parer de Sevilla, la prioritat ha de ser "maximitzar la velocitat" de la desescalada per recuperar la normalitat com més aviat millor, sempre amb les majors garanties sanitàries. En relació amb el possible pacte per a la reconstrucció, considera necessari "que ens posem d'acord per facilitar el més important, que és la recuperació, sortir-se'n ràpidament i assegurar les rendes a la gent que les ha perdudes temporalment, i preservar el teixit empresarial. Tots hauríem de fer-hi la nostra part".

El conseller delegat també ha descartat que Espanya necessiti un nou rescat o un crèdit pont del MEDE o del BCE, perquè "les últimes subhastes de deute han tingut un èxit aclaparador, una enorme demanda d'inversors institucionals, el finançament, el ritme i el volum són molt bons. No crec que sigui una qüestió d'urgència ni necessitat, sinó que s'emmarca en negociacions que està havent-hi a Europa".

EL PAPER DE L'ICO PER "EVITAR QUE CAIGUIN EMPRESES"

En aquest sentit, espera que "no caiguin empreses de forma generalitzada" gràcies als avals de l'ICO, un instrument que permetrà que "el nombre d'empreses que caiguin sigui molt de menor que en altres circumstàncies". I considera que el termini de cinc anys és suficient per recuperar els ingressos i poder retornar aquests préstecs. A més, ressalta la situació de deute actual de les empreses, que "no té res a veure amb la de l'anterior crisi. Llavors érem els campions del deute empresarial i ara ens trobem en la mitjana europea, en nivells de fa 20 anys".

No obstant això, Bankia només ha atorgat el 75% dels avals que li corresponen, a diferència del Santander, que ja n'ha concedit el 100% i assegura tenir-ne demanda per al pròxim tram. En concret, l'entitat nacionalitzada ha concedit 7.320 milions en aquesta mena de préstecs, encara que no ha facilitat el nombre d'operacions.

També aplaudeix la moratòria hipotecària com a mesura mitigadora de la crisi per ajudar a mantenir les rendes. No obstant això, de nou, Bankia n'ha concedit moltes menys que el Santander: només el 2% de la seva cartera en 19.400 operacions, i el 3% en el cas del crèdit al consum (14.100 sol·licituds), enfront del 8% i al 9%, respectivament, del primer banc espanyol. Així mateix, Sevilla només espera que el total dupliqui el percentatge actual, mentre que José Antonio Álvarez estima percentatges superiors al 15% de la cartera.

Noticias relacionadas

contador