• Milà pren la davantera i es reivindica a Brussel·les
ep dolors montserrat 20170810132004
Europa Press

Tot estava preparat perquè Barcelona protagonitzés el seu gran moment a Brussel·les. El Ministeri de Sanitat tenia previst presentar la candidatura de la capital catalana com a seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) aquesta setmana davant els seus socis europeus, però ha decidit ajornar aquest debut adduint "motius de agenda". A ningú escapa la coincidència de dates amb la celebració del referèndum il·legal a Catalunya i amb l'ofensiva judicial i policial de l'Estat per frenar-lo.

No obstant això, des del Ministeri de Sanitat que dirigeix ​​Dolors Montserrat, s'ha sortit del pas explicant a 'Bolsamanía' que s'han "estudiat diferents dates per fer una possible presentació a la premsa de la candidatura per acollir l'EMA d'Espanya, que presenta la ciutat de Barcelona". "Una de les dates que es considerava perquè la ministra ho presentés a la premsa era el dilluns, 25 de setembre, però finalment no ha pogut fer-se per motius d'agenda".

Les altres administracions que han treballat per promocionar la candidatura de la ciutat comtal com a seu del regulador de la indústria farmacèutica a Europa, la Generalitat i l'Ajuntament han assenyalat que desconeixien el canvi de plans de Sanitat. Des del consistori han tret ferro a l'assumpte i han defensat que ja s'han realitzat un centenar d'actes per promocionar la ciutat davant la Unió Europea.

Itàlia ha presentat aquest dilluns la seva aposta per quedar-se amb el cor del lobby farmacèutic europeu i fonts diplomàtiques assenyalen que Milà és a la ‘pole position’

Fonts del ministeri han confirmat que posposen aquest acte fins a l'octubre. "Anunciarem amb antelació suficient la presentació de la candidatura davant els mitjans (que no n’és requisit)", han explicat a Bolsamanía. Esperen així prendre distància amb la tempestuosa situació que es viu a Catalunya arran del pols entre el Govern català i l'Executiu per l'1-O, una tremenda mina que pot fer saltar pels aires les aspiracions de Barcelona per albergar la seu de l’EMA.

Encara hi ha temps. La decisió final no es prendrà fins al 20 de novembre, però, Milà, la ciutat que s'ha perfilat com la més seriosa competidora de la capital catalana durant els últims mesos ha agafat velocitat i ha aprofitat l'espai deixat per Barcelona per reivindicar-se a Brussel·les. Itàlia ha presentat aquest dilluns la seva aposta per quedar amb el cor del lobby farmacèutic europeu i fonts diplomàtiques assenyalen que la ciutat de la Llombarda és a la 'pole position' al costat de Barcelona i Estocolm.

L'ESTAT SEGUEIX APOSTANT PER BARCELONA

Espanya persegueix que Barcelona albergi la seu d'aquesta agència, actualment amb seu a Londres, però que canviarà d'emplaçament dins del procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el Brexit, un trasllat pel qual competirà amb altres 18 ciutats, entre les quals també figuren Amsterdam, Dublín o Estocolm.

De fet, Dolors Montserrat, ha assenyalat en recents declaracions que malgrat la situació que aquests dies s'està vivint a Catalunya amb motiu de la convocatòria del referèndum, el proper 1 d'octubre, la candidatura de Barcelona "no" està perduda. De fet, en declaracions a TVE, recollides per Europa Press, la ministra de Sanitat ha assenyalat que aquesta candidatura, impulsada des del Govern juntament amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, ​​és una demostració que es poden buscar "punts d'unió" perquè, tant la comunitat autònoma com la resta d'Espanya, continuïn "progressant junts" econòmicament, socialment i culturalment.

"Aquest és el gran exemple. Per tant, com l'1 d'octubre no hi haurà referèndum, no hi haurà independència i, per tant, Catalunya continuarà sent Espanya, el Govern seguirà defensant l'EMA, perquè és una gran oportunitat per a Espanya i no és un projecte puntual d'una setmana, sinó que és per quedar-se perpètuament", ha postil·lat Montserrat, per recordar que tenir la seu de l'agència comporta el treball de 1.600 empreses noves.

A més, la ministra ha continuat la seva defensa de la candidatura de Barcelona per l'EMA assenyalant que va permetre a Espanya realitzar una transformació tecnològica i d'innovació mèdica, propiciant que el país passi a ser del líder del sud d'Europa en Biomedicina, a líder europeu en aquesta matèria. Per això, ha insistit en la necessitat de "no deixar perdre" aquesta oportunitat.

EL REFERÈNDUM NO ES TINDRÀ EN COMPTE

Des d'Europa es va enviar una pilota d'oxigen a Espanya a finals de l'estiu. La Comissió Europea va assegurar que el referèndum d'independència no forma part dels criteris tècnics en base als quals es decidirà el trasllat. "Els criteris per acollir les seus de les dues agències (EMA i l'Autoritat Bancària Europea) són ben coneguts, i no recordo que aquesta sigui un d'ells", ha tancat un portaveu comunitari en ser preguntat per l'impacte del moviment independentista a Catalunya.

Els líders de la Unió Europea van validar durant el seu cim de juliol dels sis requisits "tècnics i objectius" pels quals s'avaluarà la qualitat de les candidates a acollir les agències europees que han d'abandonar el Regne Unit com a conseqüència del 'Brexit'. Aquests criteris per a la selecció van des garantir una mudança "suau", que no afecti l'operativitat de les agències, fins a les connexions aèries i infraestructures hoteleres i oferta educativa, passant per l'equilibri geogràfic. A finals de juliol, Espanya va presentar el dossier tècnic de la candidatura barcelonina per quedar-se amb l'EMA.

Entre les dates clau que marquen el calendari comunitari sobre aquest tema destaca també el 30 de setembre, quan la UE emetrà l'informe sobre la qualitat tècnica que reuneixen les candidatures rebudes. A continuació, el 20 d'octubre, el Consell Europeu farà el debat polític després del qual es coneixerà quins països mantenen la seva intenció d'acollir l'EMA.

La votació, que es farà just un mes després, s'efectuarà durant el Consell d'Afers Generals i es desenvoluparà en un màxim de tres rondes. A la primera ronda, cada Estat pot distribuir 3, 2 i 1 punts a les candidates, segons el seu ordre de preferència. Si alguna d'elles s’enllaça amb tres punts de més de la meitat dels països, es considera que ha estat escollida per majoria absoluta però, si no és així, passaran a la següent ronda les tres candidates amb major nombre de vots.

A aquesta segona ronda cada país tindrà un punt, de manera que si alguna aconsegueix 14 serà la triada, mentre que si no és així les dues amb major puntuació passaran a la ronda final.

INJECCIÓ MILIONÀRIA AL SECTOR

Sanitat injectarà tres milions d'euros a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)

L'Agència Europea del Medicament és un organisme descentralitzat que té la finalitat d'harmonitzar el treball de les agències reguladores dels Estats de la Unió Europea (UE). Dóna servei a una població de més de 500 milions de persones i actua principalment en dues línies: d'una banda, s'encarrega de l'avaluació científica, la supervisió i el control de la seguretat dels medicaments desenvolupats per les empreses farmacèutiques per al seu ús a la UE; d'altra banda, de protegir la salut pública i animal als 28 estats membres de la UE, així com als països de la Zona Econòmica Europea, garantint que tots els fàrmacs disponibles al mercat de la UE són segurs, eficaços i d'alta qualitat.

Al voltant de 40.000 experts visiten l'EMA cada any per raons professionals i més de 1.600 empreses operen a l'òrbita del regulador i, a més, des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona també recorden que "l'agència atraurà empreses i científics d'àrees vinculades a la biomedicina, la biotecnologia, la bioenginyeria, etc. i obrirà noves oportunitats per als professionals de les ciències de la salut".

Així mateix, suposarà un impuls a la investigació en un camp que ha patit serioses retallades durant els anys de la crisi. I s'espera que doni un recolzament a un segment industrial que a Espanya arriba gairebé 14.500 milions d'euros en producció (segons dades de 2013 de Farmaindustria) i genera gairebé 37.000 llocs de treball. De moment, el ministeri que dirigeix ​​Montserrat ja ha anunciat que injectarà tres milions d'euros a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que es destinaran a contractar més personal i a inversions en formació.

Noticias relacionadas

contador