ep euro dolar portada
Europa Press

L'euro reprèn la caiguda aquest divendres i ho fa amb ganes i marcant nous mínims de 20 anys per sota del nivell de 0,98 dòlars, que fins ara havia actuat com a barrera. La moneda europea cedeix un 0,8%, fins als 0,9750 dòlars després d'una lectura negativa del PMI de la zona de l'euro i apunta a un declivi més gran, arrisegat pel panorama ombrívol de les economies de l'euro i les imminents eleccions a Itàlia d'aquest cap de setmana.

  • 1,0729$
  • 0,30%

L'estimació 'flaix' preliminar de l'índex PMI Compost de l'activitat total de la zona euro, elaborat per S&P Global i ajustat estacionalment, reflecteix un descens de 48,9 registrat a l'agost a 48,2 al setembre. D'aquesta manera, l'índex PMI s'ha situat per sota del nivell d'absència de canvis de 50 per tercer mes consecutiu i ha assenyalat un declivi econòmic continu durant tot el tercer trimestre.

"S'entreveu una recessió per a la zona euro", les lectures preliminars de l'índex PMI "indiquen una contracció econòmica del 0,1% per al tercer trimestre". Al setembre, el declivi econòmic de la zona de l'euro es va aguditzar i l'activitat empresarial es va contreure per tercer mes consecutiu, mentre la pressió de la inflació a l'alça s'intensifica.

La reacció a la moneda comunitària, molt tocada després de la decisió de tipus de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que va decidir apujar les taxes en 75 punts bàsics dimecres, no s'ha fet esperar. Les principals causes del panorama baixista de l'euro són la fortalesa del dòlar, fruit de l'enduriment de la política monetària de la Fed, l'evolució dels mercats energètics, les notícies de la guerra entre Rússia i Ucraïna i les properes decisions polítiques del Banc Central Europeu", indiquen des d'Ebury, que es veuran afectades per l'aturada de l'economia i la inflació.

Per tot això, experts com Michael Hewson, analista de CMC Markets, veuen el destí de les caigudes de l'euro gairebé un 1% per sota dels nous mínims, al voltant dels 0,9620 dòlars. Les eleccions italianes i l'evolució de la prima del risc del país transalpí també pesaran en el preu de la moneda única, destaquen des de la fintech de pagaments internacionals.

Noticias relacionadas

contador