les banques de la zone euro face a des risques croissants jusqu en 2023 20220906141217

L'euro s'ha vist apallissat aquest dilluns enmig d'un notable caos al mercat de divises, amb la lliura encapçalant les caigudes de les principals monedes contra el dòlar. A la fortalesa del 'bitllet verd' s'hi han sumat les conseqüències dels moviments polítics a Itàlia i al Regne Unit, que han llastat tant la divisa de la zona euro com la britànica a nous mínims. En el cas de l'euro, ha tocat els 0,9552 dòlars, acomodant-se en la paritat, per després recuperar-se fins a 0,9680 dòlars mentre la lliura ha aconseguit un tipus de canvi mai vist, als 1,0356 dòlars, des d'on també s'ha recuperat amb ganes.

  • 1,0702$
  • 0,08%

Mentre al Regne Unit són els detalls del pla fiscal del govern de Lizz Truss i la promesa del minsitre de la Hisenda Kwasi Kwarteng de seguir retallant impostos el que dinamita la moneda, a la zona de l'euro són les eleccions italianes el que provoca les caigudes a la divisa aquest dilluns.

Giorgia Meloni es convertirà sens dubte en la primera dona primera ministra d'Itàlia al capdavant del govern més dretà que ha tingut el país des de la Segona Guerra Mundial. La coalició conservadora formada pels partits ultra Fratelli d'Itàlia, la Lliga i per la Força Itàlia de Silvio Berlusconi ha obtingut una victòria neta (amb més del 44% dels vots a la Cambra de Diputats i al Senat, amb més del 90 dels districtes escrutats) als comicis celebrats aquest diumenge. "És la terrible conseqüència de la pandèmia, la guerra i la crisi energètica", comenta Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.

"És clar que el futur govern de Meloni s'enfrontarà a un camí ple de sots, ja que la crisi energètica s'acosta, la inflació es dispara, els tipus d'interès pugen vertiginosament, mentre l'euro continua caient -una part s'hi deu a la mateixa Itàlia- i la cirereta la posa la recessió a la qual es dirigeix ​​el continent", afegeix l'expert. I afegeix que "la preocupació més gran per als inversors respecte a Meloni és si el nou govern italià d'extrema dreta es desviaria de les reformes que Draghi va posar en marxa, cosa que en realitat va ajudar Itàlia a tenir la Unió Europea (UE) del seu costat -atès que Draghi sabia bé com ballar amb la resta d'Europa. No passa el mateix amb Meloni".

"Meloni és molt crítica amb la Unió Europea, cosa que podria generar tensions i posar en risc el pla de recuperació europeu (pel qual Itàlia ja s'ha assegurat fons per 190.000 milions d'euros entre préstecs i subsidis)", expliquen des de la fintech especialitzada en pagaments internacionals. Per això, "creiem que lʻevolució de la prima de risc serà clau, igual que la reacció tant del govern italià com del BCE en el cas dʻun nou esclat dels diferencials dʻItàlia".

Quant a l'euro, l'expert creu que sens dubte seguirà sota pressió, ja que els rendiments italians probablement se separaran de la resta de la zona euro. "El diferencial més gran de rendiment entre els bons italians i alemanys probablement seguirà pressionant l'euro a la baixa", alerten també els analistes d'Ebury.

"En conseqüència, el Banc Central Europeu (BCE) hauria de ser més agressiu en la seva política de tipus per aturar l'enfonsament de l'euro. Però potser no es recupera l'euro prou ràpid per evitar una espiral d'inflació més alta", assenyala Ozkardeskaya per la seva banda.

Noticias relacionadas

contador