lira turca portada

Patiment per la lira turca aquest dilluns, quan la moneda otomana ha ampliat el seu recent declivi i s'acosta al seu mínim històric d'inicis de novembre de 2020 enfront del dòlar, mentre ja ha marcat el seu pitjor preu contra l'euro. La caiguda des de més d'un 1% a l'arrencada de l'última setmana d'abril, caiguda que se suma a la tendència baixista de fons de la moneda des de la destitució i reemplaçament del president del seu banc central. La causa de la nova onada de vendes cal buscar-la al front polític, durant l'escalada de tensions amb els EUA i en l'acció del nou governador de banc central, que ha assenyalat que una pujada de tipus perjudicaria l'economia.

  • 34,8362 TRY
  • -0,18%
  • 32,3264 TRY
  • 0,14%

La divisa, una de les de pitjor rendiment als mercats emergents aquest any, va tocar els 8,425 enfront del dòlar, i s'ha acostat al seu mínim històric el 2021 i al seu rècord de 8,58 arribat a principis de novembre. Davant l'euro, es canvia de mans en 10,150.

"La negativitat del mercat és intensa. (El) risc d'un episodi de sobrevenda és desgraciadament elevat", ha dit Robin Brooks, economista en cap de l'Institut de Finances Internacionals.

La lira s'ha desplomat un 3,5% durant les tres últimes jornades borsàries en saber-se que el president dels Estats Units, Joe Biden, reconèixerà oficialment com a genocidi les matances d'armenis a l'Imperi Otomà el 1915.

Turquia, aliada de l'OTAN, va criticar durament la decisió de la Casa Blanca, anunciada dissabte, i va dir que soscavava la confiança i l'amistat.

Els actius turcs són especialment sensibles a les tensions en les relacions amb Washington, a causa de les conseqüències passades de les sancions i amenaces econòmiques dels Estats Units, incloent-hi un enfrontament el 2018 amb el llavors president Donald Trump que va provocar una crisi de la lira i una recessió.

El portaveu i assessor del president Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, va dir a Reuters que Washington hauria d'actuar amb responsabilitat, ja que a ningú li interessa "soscavar artificialment les relacions en curs per agendes polítiques estretes."

"Tot el que portem a terme amb els Estats Units estarà sota l'encanteri d'aquesta declaració tan desafortunada", va dir en una entrevista diumenge.

Per augmentar el nerviosisme dels inversors, el governador del Banc Central, Sahap Kavcioglu, nomenat fa un mes, va declarar a última hora de divendres que, tot i que mantindria una política monetària restrictiva de moment, qualsevol pujada de tipus enviaria un missatge negatiu per a la economia real. "Qui està content amb uns tipus d'interès alts?", va preguntar durant la seva primera entrevista televisada com a cap de banc.

Noticias relacionadas

contador