liraturcacb2

La lira cotitza amb lleus caigudes aquest dimarts, després de la sagnia del dilluns que va portar la divisa otomana a protagonitzar un daltabaix de prop del 17%, després de la destitució, per part del president Recep Tayyip Erdogan, del seu tercer governador del banc central en menys de dos anys. La moneda va tocar un mínim en el seu encreuament contra el bitllet verd al voltant de 8,30 lires, molt a prop del mínim històric en gairebé 8,60 del passat mes de novembre, des d'on va recuperar a prop d'un 10%, però manté el biaix baixista al voltant de 7,80 lires per dòlar.

"Es tracta d'una parada sobtada dels fluxos de capital", similar al col·lapse monetari de 2018, assenyala Robin Brooks, economista cap de l'Institut de Finances Internacionals a Washington. "El resultat llavors va ser una profunda recessió a causa de l'enduriment de les condicions financeres. Ara serà el mateix".

La decisió d'Erdogan d'acomiadar Naci Agbal com a governador del banc central a la matinada del dissabte es va produir després d'una sorprenent pujada dels tipus d'interès de 200 punts bàsics la setmana passada, que va portar el tipus de referència al 19%. Durant els seus quatre mesos en el càrrec, Agbal havia pujat l'indicador en un total de 875 punts bàsics, la qual cosa contrasta directament amb la inusual creença del president que l'augment dels costos dels préstecs alimenta la inflació. Les seves mesures van ajudar a estabilitzar la moneda i a atreure inversions.

L'abrupta mesura del banc central ha confós els inversors en lires, que havien arribat a creure en l'aparent canvi d'Erdogan cap a les polítiques econòmiques convencionals el novembre, quan va instal·lar Agbal i va semblar cedir en les decisions econòmiques necessàries per contenir l'espiral de preus que estava consumint la seva popularitat.

Erdogan no ha abordat l'assumpte des que va nomenar un nou cap de política monetària, Sahap Kavcioglu, professor d'economia de la Universitat de Màrmara. Kavcigolu ha escrit ocasionalment en suport de les idees poc ortodoxes d'Erdogan sobre els tipus d'interès a la seva columna del periòdic progovernamental Yeni Safak.

Noticias relacionadas

contador