des billets de banque en dollar americain 20240103183921

El dòlar reforça la seva fortalesa davant la resta de divises. L'índex del dòlar (DXY), que mesura la cotització del 'bitllet verd' davant d'una cistella de sis divises, ha tocat màxims de mitjans de novembre després d'assolir els 104,2 punts en les últimes 24 hores, estenent les pujades al 3 % aquest any. De la mateixa manera, el dòlar guanya terreny a l'euro i l'encreuament EUR/USD se situa al nivell més baix també des de mitjans de novembre.

  • 1,0694$
  • -

A aquest ressorgir del 'bitllet verd' hi han contribuït diversos factors que continuen subratllant la fortalesa de l'economia nord-americana, com les darreres dades del sector serveis. Aquest dilluns, l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), va mostrar una expansió fins als 53,4 punts (+2,9) al gener, reflectint un creixement per tretzè mes consecutiu i en 43 dels darrers 44 mesos, amb l'única contracció de desembre del 2022.

"L'augment de la taxa de creixement general al gener és atribuïble a un creixement més ràpid dels índexs de noves comandes, ocupació i entregues de proveïdors. La majoria dels enquestats indica que el negoci és estable. Són optimistes sobre l'economia a causa del impacte potencial de les retallades de taxes d'interès, tot i això, són cautelosos a causa de la inflació, les pressions de costos associades i els conflictes geopolítics en curs”, va explicar Anthony Nieves, president del Comitè d'Enquestes Comercials de Serveis de l'ISM.

Altres dades econòmiques sòlides, com les conegudes a l'últim informe d'ocupació, també han posat el seu granet de sorra. I és que divendres passat l'Oficina d'Estadística Laborals va informar que el mercat laboral de la primera economia del món va crear 353.000 llocs de treball durant el mes de gener, xifra que es va situar per sobre dels 333.000 llocs de treball de desembre (revisats al alça des de 216.000) i de la previsió de consens, que n'anticipava 180.000.

Bret Kenwell, analista d'eToro, va assegurar que l'informe "només donarà a la Reserva Federal (Fed) un suport més gran per al seu enfocament d'esperar i veure per retallar els tipus d'interès". "Si a això li sumem que el president Powell ha rebaixat les expectatives d'una retallada al març a principis d'aquesta setmana, és probable que l'atenció es desplaci al maig per a una retallada dels tipus. No obstant, no analitzem en excés la Fed. L'informe d'ocupació del gener és una bona notícia per a l'economia nord-americana i hauria de donar una mica de confiança als que estan preocupats pels consumidors", va sentenciar.

Aquestes i altres dades semblen haver moderat les expectatives d'una retallada primerenca dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal. De fet, aquest dimarts l'eina FedWatch de CME mostra que les probabilitats d'una nova pausa al març han augmentat gairebé 30 punts percentuals respecte a la setmana passada i se situen al 83,5%, fa un mes, el consens donava un 64% de probabilitat que la Fed abaixés els tipus al març i només un 31,9% que els mantingués.

De cara al maig, el consens continua inclinant-se per una retallada de 25 punts bàsics (53,8%), tot i que les probabilitats d'una tercera pausa consecutiva el 2024 s'han triplicat pràcticament en una setmana (passen del 14,6% al 37% actual). També preveuen 115 punts bàsics de retallades aquest any, enfront dels 150 punts de relaxació previstos a principis de gener.

En aquest sentit, el president del banc central nord-americà, Jerome Powell, ha reiterat aquest dilluns que el FOMC no s'afanyarà a l'hora de baixar els tipus d'interès i ha subratllat que necessita "més confiança" abans de fer "aquest important pas". "Amb una economia així de forta, sentim que podem abordar la qüestió de quan començar a reduir les taxes d'interès amb cura", ha indicat el president de la Fed, que ha afirmat que el banc central només "volem veure més proves que la inflació està baixant de manera sostenible al 2%”, ja que consideren que la feina encara “no està feta”. En qualsevol cas, ha remarcat que la confiança del FOMC "està augmentant", encara que a poc a poc.

Noticias relacionadas

contador