jerome powell fed 20230723103116

El president de la Reserva Federal (Fed) ha estat contundent: el banc central nord-americà continuarà sent prudent a l'hora de prendre les decisions de política monetària. La cautela serà la nota que dominarà les reunions del Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) i les discussions sobre possibles retallades dels tipus d'interès, ha dit Jerome Powell, que ha avisat que és probable que la Fed escometi baixades, però menys de les que descompta actualment el mercat.

Així s'ha pronunciat en una entrevista amb la CBS, en què ha aprofitat per insistir en la idea que ja va deixar caure la setmana passada, després de la reunió de la Fed: "Només volem una mica més de confiança abans de fer aquest pas tan important de començar a retallar els tipus d'interès", ha reblat.

Powell ha mostrat confiança en l'economia nord-americana, i ha dit que malgrat que alguns puguin creure, el FOMC no es deixarà influenciar per les eleccions presidencials d'aquest any a l'hora de decidir sobre els tipus.

"Amb una economia així de forta, sentim que podem abordar la qüestió de quan començar a reduir les taxes d'interès amb cura", ha indicat el president de la Fed, que ha afirmat que el banc central només "volem veure més proves que la inflació està baixant de manera sostenible al 2%”, ja que consideren que la feina encara “no està feta”. En qualsevol cas, ha remarcat que la confiança del FOMC "està augmentant", encara que a poc a poc.

Cal destacar que l'entrevista, tot i publicar-se aquest diumenge, es va gravar dijous passat, abans de conèixer l'informe d'ocupació que es va publicar divendres i que va revelar que el mercat laboral nord-americà s'havia disparat al gener en crear 353.000 nous llocs de treball.

Precisament aquesta dada ha allunyat les esperances d'una primera retallada al març, cosa que ja va deixar caure el mateix Powell la setmana passada en dir que no era "el cas base" i en allò que ha insistit a l'entrevista. La Fed va deixar els tipus sense canvis en el rang entre el 5,25% i el 5,5%, el nivell més alt en 23 anys, i encara que el mercat descompta fins a cinc baixades d'un quart de punt aquest any, el president del banc central nord-americà ha assenyalat a l'entrevista que el que importa és el "diagrama de punts" que maneja el FOMC.

El mes de desembre passat les estimacions dels membres individuals apuntaven a tres moviments aquest any a la gràfica. "Actualitzarem [les perspectives] a la reunió del març. Diré, no obstant, que fins ara no ha passat res que em faci pensar que la gent canviaria dràsticament els seus pronòstics", ha incidit Powell, que ha indicat que "està arribant el moment" d'emprendre retallades, però potser encara no.

Cal trobar el punt d'equilibri, i per descomptat, ha garantit el banquer central, no esperaran que la inflació arribi a l'objectiu per començar a abaixar els tipus. "Si s'actua massa tard, és possible que la política sigui massa estricta. I això podria afectar fàcilment l'activitat econòmica i el mercat laboral", ha apuntat Powell.

Després d'això, ha explicat que encara que a la Fed esperaven que l'agressiva política de pujades que es va dur a terme per contenir la inflació afectés l'economia, "realment això no ha passat". "L'economia ha continuat creixent amb força. La creació d'ocupació ha estat alta", ha apuntat, i per això "realment el tipus de dolor que em preocupava no ho hem tingut". Això, ha dit, és "una cosa realment bona" i a la Reserva Federal volen que "continuï".

Sobre les eleccions presidencials del mes de novembre, Powell ha dit que no influiran en les decisions del FOMC. El banc central no es guiarà per les pressions polítiques pròpies d'un any electoral. "No considerem la política en les nostres decisions. No ho hem fet mai. I mai ho farem", ha explicat.

Finalment, s'ha referit a l'elevat deute del país. "A llarg termini, els Estats Units es troben en un camí fiscal insostenible. El govern federal dels Estats Units està en un camí fiscal insostenible. I això simplement significa que el deute està creixent més ràpid que l'economia", ha afirmat. Powell s'ha mostrat preocupat amb aquest assumpte, perquè, com ha dit, “estem prenent prestat de les generacions futures”. "És hora que tornem a donar prioritat a la sostenibilitat fiscal. I més aviat que tard", ha conclòs.

contador