dl jerome powell federal reserve open market committee virtual press conference 3 november 2021 chair fomc fed jay pd
Sharecast / public domain image

Jerome Powell ha tornat a llançar un gerro d'aigua freda al mercat. Si la setmana passada ja va refredar l'ànim inversor en assenyalar que era improbable que la Reserva Federal (Fed) escometés una primera retallada dels tipus d'interès a la reunió del març, ara ha anat un pas més enllà reafirmant les projeccions del banc central, que preveu tres retallades d'un quart de punt aquest any, enfront de les cinc que descompta el consens.

"Tres retallades de tipus de la Fed és una notícia terrible a múltiples nivells", comenta Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management, després de l'entrevista que el president de la Fed ha concedit a la CBS, que es va emetre aquest diumenge. El banquer central hi va insistir que el Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) anirà amb cautela a l'hora de baixar tipus, remarcant que probablement hi hagi menys retallades de les que espera el mercat.

"Definitivament això no és música per a les orelles del mercat", apunta Innes, que recorda que l'últim repunt de les borses "va ser impulsat principalment per les perspectives de retallades agressives de les taxes el 2024".

Powell va esmentar que "gairebé tots" els membres del Comitè Federal de Mercat Obert anticipen que el banc central reduirà les taxes des del seu màxim actual de 23 anys, a la banda del 5,25%-5,5%, en algun moment durant el 2024. Cal recordar que al desembre la Fed projectava implementar retallades de 75 punts bàsics. I encara que ara toca revisar aquestes estimacions, el president de la Reserva Federal va deixar clar aquest diumenge que cap esdeveniment significatiu no havia provocat canvis substancials en la visió dels membres del FOMC.

Les paraules de Powell, diu Innes, combinades amb un informe d'ocupació sòlid del gener, fan que "les esperances d'un ajust a principis de la primavera hagin passat d'improbables a impossibles".

A Rabobank destaquen que encara que el banquer nord-americà "va reiterar el senyal de dimecres passat que una retallada al març està pràcticament descartada", també va deixar clar que ara "és una qüestió de quan, no de si, els tipus baixen". Serà al maig o serà al juny? Es pregunten els experts del banc holandès.

"Powell és conscient que persisteixen riscos a l'alça per a la inflació. Un mercat laboral resilient n'és un risc, però no l'únic", diuen aquests analistes, que recorden la incertesa respecte a la qüestió de l'Orient Mitjà. "Hi ha tantes preguntes com respostes, però podem estar segurs que les baixades de tipus estan arribant i només queda veure quan i quantes", diuen.

Destaquen també que Powell parla de tres retallades, mentre que el mercat n projecta gairebé el doble. "Esperem que no hi hagi boles corbes del costat de l'oferta que converteixin aquestes tres retallades en res", afegeixen.

CANVIEN LES PROJECCIONS DEL MERCAT

Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, opina que "fins i tot si el president de la Fed no hagués tirat un gerro d'aigua freda davant la perspectiva d'una retallada de tipus al març la setmana passada, les xifres de nòmines de divendres probablement ho haurien fet per si mateixes". Tot i això, exposa, Powell ha reiterat aquest missatge d'un enfocament acurat davant les retallades de tipus a l'entrevista amb CBS.

Les paraules de Powell després de la reunió del FOMC i d'aquest diumenge, unides a les dades d'ocupació, ha portat el mercat a reconsiderar no només les projeccions sobre el març, sinó també la idea d'una possible retallada de tipus al maig, diu Hewson, que explica que els operadors ja "es mouen en línia" amb les projeccions de la Reserva Federal de tres retallades de tipus per al 2024.

Una idea sobre la qual també incideixen els estrategs de Pantheon Macroeconomics: "Les dades de nòmines del gener han acabat amb qualsevol esperança persistent d'una flexibilització al març (no és que en tinguéssim cap), i els preus de mercat per al maig també han caigut" , expliquen.

"Això és comprensible, atesa la magnitud del xoc de divendres, però ens atenim a la nostra previsió que la Reserva Federal retallarà les taxes al maig, després de noves bones dades d'inflació i dades d'ocupació més febles", projecten els experts de la companyia britànica. El seu escenari base és que el creixement de l'ocupació al febrer i al març "serà sòlid, però més lent que el del gener". Esperen, per tant, "xifres molt més febles a la primavera, a mesura que l'efecte retardat de l'ajust de la Reserva Federal i l'absència de més suport fiscal incremental espremin gradualment la demanda laboral".

Com diuen, "de vegades succeeixen coses estranyes del no-res en les dades, i és inútil intentar explicar cada gir. Les tendències són el que importa", afirmen des de Pantheon. "La inflació i el creixement dels salaris tenen una tendència a la baixa i la Reserva Federal respondrà en el moment oportú a no ser que que les dades del mercat laboral del gener demostrin ser indicatives de noves tendències", afirmen, encara que creuen que això "és poc probable".

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, diu per part seva que "les xifres d'ocupació semblen excel·lents, per si més no, i el creixement econòmic dels Estats Units segueix sorprenent a l'alça", de manera que "cap d'aquestes xifres apunta a una recessió o a la necessitat que la Reserva Federal comenci a retallar les taxes".

"Res suggereix que la Reserva Federal hagi de retallar les taxes al març, o fins i tot al maig", comenta aquesta experta, que afirma que una retallada a la reunió del març "sembla una quimera". També assenyala que l'activitat en els futurs dels fons de la Fed ofereix ara menys del 20% de possibilitats que es produeixi una retallada de tipus al març. I la possibilitat d'una retallada al maig ha caigut al voltant del 70%, mentre que el mercat valorava una retallada de maig propera a gairebé el 100% abans de les dades d'ocupació.

Noticias relacionadas

contador