ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 10 de octubre de 2022 en madrid espana el ibex
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees no han protagonitzat grans moviments aquest dimarts (IBEX: -0,01%, 8.322; DAX: -0,24%; CAC: +0,05%; FTSE MIB: 0,07%) després de les caigudes d'aquest dilluns a banda i banda de l'Atlàntic. Aquestes retallades es van produir després de les alces de la setmana passada i davant les males notícies des de la Xina, on els ciutadans han sortit al carrer per protestar per les mesures restrictives que busquen contenir la Covid segons van augmentant els contagis. Els experts diuen que la Xina s'enfronta a un hivern "caòtic" en què haurà de prendre decisions molt difícils.

  • 10.526,90
  • -1,50%

A Àsia, el Hang Seng ha repuntat un 4% després dels descensos de la jornada passada i davant la reunió informativa convocada pel govern xinès per explicar la seva postura respecte al virus. El matx ha despertat molta expectació, tot i que al final l'únic que s'ha notificat és que es pretén accelerar la vacunació a la gent gran.

Segons Danske Bank, els missatges llançats són bons per als mercats, ja que anticipen menors restriccions de cara als propers mesos, un cop passi l'hivern.

A més, les protestes contra la Covid no han tingut lloc aquest dilluns a la nit ja que les autoritats van desplegar una forta presència policial a les principals ciutats per impedir que es repetissin les manifestacions del cap de setmana.

L'agenda d'aquest dimarts inclou com a dades més rellevants l'IPC preliminar del novembre a Espanya (que es modera al 6,8%, encara que la taxa subjacent repunta al 6,3%) i la d'Alemanya (que també s'ha moderat, en aquest cas fins al 10%). A més, a la zona de l'euro s'ha publicat la confiança del consumidor del novembre, que continua sense canvis en -23,9.

A hores d'ara, dins de l'IBEX, han destacat les alces en Sacyr, Acerinox, Bankinter i ArcelorMittal i les caigudes en Acciona Energía, Rovi, Grifols i Cellnex.

SEGUEIX EL CAOS

La Xina a banda, l'altre 'àmbit caòtic' als mercats és el de les criptodivises. Des de la fallida de la plataforma FTX, el 'món cripto' no aixeca cap atès que la seva credibilitat ha quedat clarament colpejada.

Després d'FTX, ara arriba la fallida del criptoprestamista BlockFi. BlockFi utilitzarà el procés del Capítol 11 per "centrar-se en la recuperació de totes les obligacions degudes per les contraparts, incloent-hi FTX i les entitats corporatives associades", va dir la companyia en un comunicat. Cal recordar que FTX va rescatar BlockFi aquest estiu.

El bitcoin puja ara un 1% (16.407 dòlars) i l'ethereum suma un 3,31% (1.211 dòlars).

ALTRES MERCATS: EL PETROLI INTENTA RECUPERAR

El petroli intenta recuperar posicions aquest dimarts després de les caigudes de la jornada passada que van portar el Brent a marcar mínims des del gener i el West Texas, a marcar mínims de l'any. Al mercat s'especula que l'OPEP+ podria retallar la producció a la reunió d'aquest diumenge.

El Brent se situa ara als 83,24 dòlars (+0,06%) i el WTI, als 77,44 dòlars (+0,26%).

La incertesa per tot el que està passant a la Xina ha provocat les vendes al cru. Es tem per l'impacte de les mesures restrictives a la demanda de petroli, i ara, a més, preocupa l'efecte afegit de la tensió política a la Xina davant les mobilitzacions contra les restriccions.

A més, l'euro es canvia als 1,0349 dòlars (+0,11%). L'or puja un 0,48% (1.763 dòlars) i la plata avança un 1,17% (21,16 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,716%.

Noticias relacionadas

contador