dl germany flag german parliament bundestag berlin german economy pb
Sharecast / Jorn Heller via Pixabay

La inflació no dona treva a Alemanya. Al novembre, l'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar al 10%, segons la dada avançada que ha publicat Destatis, l'oficina estadística alemanya. Tot i que la taxa general s'ha moderat lleugerament des del 10,4% del mes d'octubre i s'ha situat per sota del 10,3% anticipat pel consens. En taxa mensual, els preus van baixar un 0,5%, una caiguda superior a la del 0,2% anticipada pel consens.

Al novembre, els preus de l'energia van pujar un 38,4%, lleugerament per sota de l'augment del 43% d'octubre, però això va ser més que compensat per un creixement del preu dels aliments del 21% i va marcar la quarta pujada consecutiva. Els lloguers també van augmentar respecte al mes anterior (1,9%).

Des del començament de la guerra a Ucraïna, els preus de l'energia i els aliments en particular han augmentat notablement i tenen un impacte significatiu a la taxa d'inflació d'Alemanya. "El novembre del 2022, els preus dels aliments van augmentar a una taxa superior a la mitjana del 21,0% en comparació amb el mateix mes de l'any passat. D'altra banda, hi ha una lleugera disminució en els preus de l'energia. Tot i això, són un 38,4% més alts que el mateix mes de l'any passat”, assenyala Destatis.

Així mateix, segons les estimacions preliminars de l'Oficina Federal d'Estadística, els treballadors alemanys van patir una baixada del 5,7% dels salaris reals al tercer trimestre del 2022 com a conseqüència d'una pujada de la inflació molt per sobre de l'increment dels ingressos. "La inflació va consumir amb escreix l'augment dels salaris nominals al tercer trimestre del 2022. Això significa que els treballadors a Alemanya van haver d'acceptar una caiguda en els salaris reals per quart trimestre consecutiu", indica l'entitat.

Destatis publicarà la informació detallada amb els resultats finals el proper 13 de desembre.

Noticias relacionadas

contador