ep archivo   consumo ipc verduras recurso
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va moderar al novembre a Espanya fins al 6,8% interanual per la baixada de la llum i la benzina, segons ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a l'estimació preliminar.

Tot i això, l'IPC subjacent, que exclou els aliments frescos i els carburants, ha repuntat una dècima, fins al 6,3% interanual, cosa que indica que les pressions inflacionistes s'han instal·lat a l'economia espanyola.

Sobre l'IPC general, ha moderat l'avenç interanual fins al 6,8% des del 7,3% anterior, i s'ha situat molt per sota del 7,4% esperat pel consens. En taxa mensual, els preus han registrat una caiguda del 0,1% quan el mercat esperava un repunt del 0,9%.

"Aquesta evolució es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants, que van pujar el novembre del 2021; i de l'electricitat, amb un descens més gran que el de l'any passat. També hi influeix, encara que en menor mesura, l'augment dels preus de la nova temporada del vestit i el calçat, més moderat que el 2021", ha explicat l'INE en nota de premsa.

L'IPC general encadena així quatre mesos consecutius de descensos, ja que al juliol va marcar un màxim interanual des del 1984 al 10,8%. Des de llavors, ha baixat de manera progressiva fins al 10,5% a l'agost, el 8,9% al setembre i el 7,3% a l'octubre.

A més, la taxa d'inflació ha baixat fins al nivell més baix des del gener, quan l'IPC general es va situar al 6,1%, abans que Rússia envaís Ucraïna al mes de febrer, cosa que va provocar un fort repunt dels preus de l'energia durant els mesos posteriors.

Tot i això, malgrat la moderació dels preus en taxa general, el repunt de la inflació subjacent és una mala notícia, ja que indica que les pressions inflacionistes s'han estès al conjunt de l'economia.

Els bancs centrals utilitzen les taxes subjacents per establir les seves polítiques monetàries, i per això el Banc Central Europeu (BCE) no variarà la seva postura monetària després de conèixer aquestes dades.

Tot i això, l'organisme tindrà més informació per analitzar l'evolució dels preus a Espanya el proper 14 de desembre, quan l'INE publiqui les dades definitives del novembre. El BCE decidirà sobre els tipus dinterès un dia després, el 15 de desembre.

Noticias relacionadas

contador