ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 16 de septiembre de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

Nou tancament baixista per a l'IBEX 35, que ha estès la correcció (-0,99%, 7.508,50 punts) després de la caiguda de la setmana passada, que va portar el selectiu espanyol a deixar-se un 5% durant la setmana (més del 2% divendres). L'índex no ha marcat mínims anuals, ja que el 7 de març passat es va desplomar fins als 7.287 punts durant aquesta jornada, però va aconseguir tancar als 7.644 punts. Però sí que ha marcat un nou mínim anual en preus de tancament.

  • 11.041,10
  • 0,12%

Els nervis latents al mercat han assolit un nou nivell avui després del triomf -esperat- d'una coalició de dretes a Itàlia i enmig de la tensió al Regne Unit, amb la lliura esterlina desplomant-se gairebé un 5%, fins a mínims històrics contra el dòlar (encara que posteriorment la divisa britànica ha recuperat terreny i cedeix tan sols un 0,3%).

Dins de l'IBEX els valors més alcistes han estat Fluidra i Sacyr. Grifols també ha tancat en verd després d'enviar un comunicat reafirmant els seus bons fonamentals i el seu objectiu de reduir deute mitjançant “alternatives estratègiques”.

Al costat negatiu, els pitjors títols han estat Colonial, Solaria, Mapfre i Telefónica, que ha marcat mínims anuals. Per la seva banda, la resta de borses europees també han tancat en negatiu, tret del FTSE MIB italià.

QUÈ LI PASSA A LA LLIURA?

Les caigudes a la lliura (ara es recupera i 'només' cedeix un 1%) s'han produït després que el ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, prometés divendres continuar reduint els impostos, cosa que no ha agradat als mercats. La majoria de la caiguda de la moneda d'aquest dilluns ha tingut lloc en una frenètica venda de 20 minuts. La divisa ha baixat fins als 1,0350 dòlars, ja que els inversors han castigat el ministre per la seva falta de confiança en el creixement. Bloomberg adverteix que si la caiguda continua i s'estén a altres mercats, hi ha el risc que l'administració de la primera ministra Liz Truss, que fa uns dies que està al càrrec, es vegi abocada a una crisi que podria obligar-ne una ràpida resposta política.

"El ministre va sorprendre en oferir més retallades d'impostos del que s'esperava, una visió molt inflexible sobre les futures polítiques fiscals, així com poques garanties sobre com s'equilibraran finalment els comptes. Esperem que el Banc d'Anglaterra pugi tipus 75 punts bàsics a la reunió de novembre per mitigar els riscos d'inflació a mitjà termini", indiquen els experts de Barclays.

"Encara que el cost del paquet energètic (aproximadament 8% del PIB) i la major part de les retallades fiscals (1,5% del PIB) eren àmpliament esperades, el ministre, no obstant, va duplicar les retallades fiscals addicionals (0,5% del PIB), cosa que, en absència de mesures de compensació d'ingressos/despeses, ha suscitat preocupacions sobre l'estratègia fiscal i la combinació de polítiques del Regne Unit”, afegeixen.

CLARA MAJORIA DE DRETES

La líder del partit Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni, ha obtingut una clara majoria aquest diumenge a les eleccions italianes, i s'ha convertit en la primera primera ministra del país al capdavant del govern més dretà des de la Segona Guerra Mundial.

La seva aliança, que també inclou la Lliga de Matteo Salvini i la Força Itàlia de Silvio Berlusconi, ha guanyat a prop del 43% dels vots, segons les projeccions de la RAI, la cadena pública.

Els analistes tenen por que el bo italià sigui el blanc d'inversors internacionals, però expliquen que l'instrument per a la protecció de la transmissió hauria de proporcionar protecció en aquest sentit. Així mateix, hi ha la preocupació que un nou govern pugui defugir algunes de les reformes necessàries per garantir que Itàlia obtingui accés a uns 200.000 milions d'euros de fons de la UE del Mecanisme de Recuperació i Resiliència posterior a la crisi. Tot i això, els experts consideren que les limitacions a les quals s'enfronta qualsevol govern italià una vegada en el poder reduiran significativament el seu marge de maniobra.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 0,9642 dòlars (-0,5%) mentre pateix després del resultat electoral a Itàlia. El petroli puja lleugerament. El Brent se situa a nivells de 86,36 dòlars i el WTI, als 79,01 dòlars.

L'or cau un 0,3% (1.650 dòlars) i la plata baixa un 0,3% (18,84 dòlars).

El bitcoin avança un 0,6% (19.053 dòlars) i l'ethereum puja un 1,6% (1.320 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,78% i la del bo espanyol al 3,26%.

Noticias relacionadas

contador