giorgia meloni 3

Els analistes valoren aquest dilluns el triomf esperat de la coalició de dretes a Itàlia, formada per Germans de Italia, de Giorgia Meloni; La Lliga, de Matteo Salvini; i Forza Italia, de Silvio Berlusconi. Tot i que és un resultat electoral previst pels sondejos, la realitat és que no agrada als experts, que anticipen més problemes per a la Unió Europea (UE).

"La preocupació més gran per als inversors respecte a Meloni és si el nou govern italià d'extrema dreta es desviarà de les reformes que Draghi va posar en marxa, cosa que en realitat va ajudar Itàlia a tenir la Unió Europea (UE) del seu costat" , atès que Draghi sabia bé com ballar amb la resta d'Europa. No passa el mateix amb Meloni", adverteix Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Giorgia Meloni, que representa l'extrema dreta i que serà la propera primera ministra italiana, ha obtingut una clara majoria a Itàlia a les eleccions d'aquest diumenge, amb Germans d'Itàlia aconseguint més del 25% dels vots, enfront només del 4,4% del 2018. I l'aliança de la dreta de Meloni amb la Lliga de Salvini i Forza Italia de Berlusconi ha aconseguit al voltant del 43% dels vots.

"Aquesta és la terrible conseqüència de la pandèmia, la guerra i la crisi energètica", afegeix Ozkardeskaya.

L'euro s'ha enfonsat aquest matí fins als 0,9550 dòlars i els experts adverteixen que seguirà sota pressió a causa dels rendiments dels bons italians. "El diferencial més gran de rendiment entre els bons italians i alemanys probablement seguirà pressionant l'euro a la baixa", avisen des de Swissquote Bank.

La conseqüència de tot això és que el Banc Central Europeu (BCE) hauria de ser encara més agressiu en la seva política de tipus per aturar l'enfonsament de l'euro, conclouen.

ATENTS AL MINISTERI DE FINANCES

Els economistes de Danske Bank parlen d'un resultat electoral en línia amb els sondejos i indiquen que ara el focus està en la composició del nou govern -especialment al crucial Ministeri d'Economia-, que no s'espera que entri en funcionament almenys fins a finals octubre.

"Un ministre de finances tecnòcrata ajudaria a calmar els temors del mercat sobre l'expansió fiscal, igual que les garanties que el nou govern seguirà respectant les normes fiscals de la UE", comenten des del banc danès.

Tot i això, reconeixen que l'espera un "difícil acte d'equilibri", just quan Itàlia s'endinsa en la crucial temporada pressupostària del 2023, amb una economia en desacceleració i unes peticions de suport addicional per a les llars i les empreses cada vegada més fortes.

"Qualsevol intent de grans revisions dels plans de recuperació i resistència d'Itàlia i de les reformes estructurals que els acompanyen serà considerat negatiu pel mercat, ja que podria posar en perill la continuació dels desemborsaments dels fons NGEU i qualsevol futura activació del mercat programa TPI del BCE", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador