ep archivo   bolsa ibex cotizacion cotizar mercado de valores
EUROPA PRESS - Archivo

Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-0,75%, 8.040 punts) que ha tancat en vermell aquest dijous, igual que la majoria dels índexs europeus. Ahir, l'IBEX 35 i la resta de borses van acabar amb descensos pronunciats preocupats per la crisi provocada per la caiguda d'un míssil a Polònia, encara que van ser retallades 'contingudes' a mesura que s'anava revelant que el coet no provenia de Rússia i el que va passar, pel que sembla, no ha estat una cosa intencionada. El mercat ha relativitzat l'"incident", cosa que ha quedat evidenciada en el comportament calmat dels índexs.

  • 11.100,80
  • -0,48%

La guerra a Ucraïna, amb tot, continua sent el problema que més preocupa ara els inversors. La directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, ha dit que és el “factor negatiu més important” per a l'economia mundial aquest any i molt probablement també per al 2023.

Sense perdre de vista la tensió geopolítica, avui el mercat centrarà la seva atenció al Regne Unit i al pla fiscal que ha presentat el ministre d'Economia, Jeremy Hunt, a l'esperada Declaració de Tardor.

Hunt ha anunciat que el Regne Unit aplicarà un augment d'impostos i una retallada de despeses per valor de 24.000 milions i 30.000 milions de lliures, respectivament. A més, ha promès que el pla del govern prioritzarà l'"estabilitat, el creixement i els serveis públics".

"Avui presentem un pla per abordar la crisi del cost de vida i reconstruir la nostra economia", ha assenyalat Hunt davant la Cambra dels Comuns, assegurant que les mesures conduiran el país a una "recessió menys profunda". Tot i això, entre les previsions que ha llançat el canceller britànic, destaca la del creixement de l'1,3% esperat per al 2024, enfront del 2,1% previst anteriorment.

L'altra referència més rellevant de la sessió és la dada IPC de la zona de l'euro del mes d'octubre, que escala fins al 10,6%. A més, aquest dijous s'han publicat als Estats Units les peticions setmanals de desocupació, que han baixat fins a les 222.000, la setmana de l'11 de novembre, des de les 226.000 registrades els set dies previs. També s'ha fet públic l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia, que al novembre ha ofert una nova lectura negativa (-19,2), la més baixa des del maig del 2020.

A Àsia, el Japó ha comunicat la balança comercial del mes d'octubre, amb un dèficit de 15.500 milions de dòlars.

Des del punt de vista empresarial, cal destacar els resultats que ha publicat Nvidia, amb un benefici net al tercer trimestre fiscal de 680 milions de dòlars i una caiguda dels ingressos del 17%. Tot i així, ha superat el que es preveia. A més, a Àsia ha anunciat xifres el gegant Tencent, amb una caiguda dels ingressos del tercer trimestre a causa de la desacceleració econòmica i de les mesures restrictives a la Xina.

A Espanya, Colonial ha estat un dels millors títols del selectiu (+3,8%) després de les xifres que va anunciar aquest dimecres. La companyia va tancar el tercer trimestre amb un benefici de 398 milions, un 116% més. A Europa, destaquen les xifres de Siemens i de Burberry.

50 PUNTS BÀSICS

Els responsables de la política del Banc Central Europeu (BCE) podrien alentir la pujada dels tipus d'interès amb un augment de només 50 punts bàsics al mes que ve, segons informa aquest dijous Bloomberg citant persones amb coneixement de l'assumpte.

Les discussions inicials suggereixen una falta d'impuls per a un altre moviment de 75 punts bàsics actualment, han dit aquestes persones, declinant ser identificades perquè les deliberacions del Consell de Govern són privades. Tret que es produeixi un nou augment sorprenent de la inflació, el consens podria afavorir una mesura menys agressiva, van afegir.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0319 dòlars (-0,70%). El petroli cedeix més del 2%. El Brent se situa als 91,66 dòlars i el WTI, als 84,63 dòlars.

L'or cau un 0,8% (1.761 dòlars) i la plata baixa un 3% (20,87 dòlars).

El bitcoin i l'ethereum segueixen sota pressió a mesura que s'estén el contagi pel que va passar amb FTX. El primer cotitza als 16.560 dòlars i el segon, als 1.202 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,73%.

Noticias relacionadas

contador