ep varios ordenadores y paneles en el palacio de la bolsa a 1 de febrero de 2023 en madrid espana el
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 tanca a l'alça, igual que la majoria de places europees, aquest dimarts (IBEX: +0,14%, 9.172; DAX: -0,23%; CAC: -0,23%; FTSE MIB: +0,34% ; FTSE 100: +0,28%). Després de les caigudes de la jornada passada per la tensió entre la Xina i els EUA i per les conseqüències que pugui portar la darrera i sorprenent dada d'ocupació dels EUA en les futures decisions de la Reserva Federal (Fed), avui toca tornar a la calma i estar pendents precisament del que digui Jerome Powell.

  • 10.983,70
  • -0,40%

El president del banc central nord-americà parla en una conferència al Club Econòmic de Washington i interessa molt el que pugui dir sobre els plans de la Fed després d'una dada d'ocupació que dona més ales a l'organisme per continuar pujant tipus.

"És una de les principals cites clau d'aquesta setmana per als inversors", reconeix Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, quan es refereix a aquesta trobada.

Des de Danske Bank afegeixen que aquest acte "podria donar a Powell l'oportunitat de mitigar la reacció molt 'dovish' dels mercats a la seva conferència de premsa de la setmana passada, si així ho desitja, especialment a la llum del sòlid informe d'ocupació i els dades de l'ISM que hem vist des de llavors”.

En aquest sentit, cal assenyalar que el president del Banc de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, ha dit aquest dilluns que el sòlid informe d'ocupació del gener planteja la possibilitat que el banc central hagi d'augmentar els tipus d'interès a un pic més alt del que els responsables polítics havien esperat prèviament. Si persisteix una economia més forta del que s'esperava, "probablement significarà que hem de treballar una mica més", va declarar Bostic en una entrevista telefònica amb Bloomberg News.

L'agenda d'aquesta jornada inclou la publicació de més resultats empresarials, com els de BP o BNP, i també altres esdeveniments rellevants, com el fet que el Tribunal Suprem hagi fallat a favor d'Ence sobre la pròrroga de 60 anys a la seva planta de Pontevedra, cosa que ha portat el valor a disparar-se a la borsa. A més, és notícia Iberdrola, perquè ha anunciat la creació d'una filial a Alemanya, Iberdrola Deutschland, i el nomenament de Felipe Montero com a CEO allà. També es parla de Santander, que ha remodelat la cúpula a Espanya.

Precisament, Santander ha liderat les alces al sectiu espanyol amb Grifols, que estén el seu bon comportament borsari dels últims mesos. Amadeus i Indra han estat els valors que més han perdut a la sessió.

En un altre ordre de coses, el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) ha elevat els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 3,35%, i ha complit el que estava previst. L'RBA ha reiterat que necessitarà més augments. Es tracta de la novena pujada de tipus d'interès des del mes de maig.

"Amb un tipus d'interès general del 3,35%, es manté força per sota dels seus homòlegs, cosa que significa que el banc central podria haver de seguir pujant els tipus els propers mesos. Això és una cosa que va reconèixer que hauria de fer , afirmant que "seran necessàries noves pujades dels tipus d'interès en els propers mesos", cosa que suggereix que probablement seran necessàries almenys un parell de pujades més", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0697 dòlars (-0,30%). El petroli puja més del 3%. El Brent se situa als 83,22 dòlars i el WTI, als 76,6 dòlars.

L'or avança un 0,57% (1.890 dòlars) i la plata puja moderadament (+0,55%, 22,35 dòlars).

El bitcoin cotitza als 22.999 dòlars (-0,05%), i l'ethereum, als 1.640 dòlars (-0,33%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,63%.

Noticias relacionadas

contador