ep tres hombres observan valores economicos en el palacio de la bolsa a 13 de mayo de 2021 en madrid
Cézaro De Luca - Europa Press

L'IBEX 35 ha pujat lleugerament un 0,04%, fins als 8.979,40 punts, després que es van assolir nous màxims per al DAX, FTSE250, Stoxx600 i S&P 500. El selectiu acaricia la meta dels 9.000 punts, marca psicològica per a l'índex que, en conquistar-la, el posarà en ruta cap als màxims anuals, situats a nivells de 9.300 punts. Durant una jornada estiuenca de poc volum, Indra i Inditex han estat els valors més alcistes, mentre IAG i Solaria han estat els més baixistes.

  • 10.854,70
  • -0,16%

Al bon acompliment als mercats va ajudar dimecres el fet que l'IPC subjacent dels EUA deixés una lectura més suau del que s'esperava. "Això indica que la pressió alcista dels preus que hem vist durant la major part d'aquest any comenci, per fi, a estabilitzar-se", comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Market.

Els inversors es van concentrar en la taxa d'inflació subjacent, que podria indicar que la inflació seguirà sent moderada i l'economia seguirà sent forta. L'IPC, que exclou els preus de l'energia i els aliments, va pujar un 0,3% al mes passat, per sota de l'augment del '0,4% previst. Així i tot, els preus subjacents van augmentar un 4,3% interanual.

L'IPC de juliol dona suport a la creença de la Reserva Federal dels que les altes pressions dels preus són "transitòries" mentre l'economia es recupera de la recessió provocada per la pandèmia.

TORNEM AMB LA LLUM A ESPANYA

A Espanya, BBVA Research ha elevat un punt percentual de mitjana la seva previsió de creixement per a totes les comunitats autònomes. Segons les seves previsions, Espanya recuperarà el 2022 els nivells de PIB previs a la pandèmia, ja que la recuperació està sent actualment més forta del previst.

A més, el Govern ha obert la porta a crear una empresa pública que gestioni les concessions hidroelèctriques que vagin alliberant-se, una posició molt propera a la dels seus socis, Unides Podem, mentre el preu de la llum segueix marcant rècords dia rere dia.

D'altra banda, LaLiga ha aprovat l'acord amb el fons CVC per vendre el 10% dels drets per 2.700 milions d'euros, encara que Reial Madrid, Barcelona i Athletic de Bilbao han quedat fora de l'acord.

Els mercats asiàtics s'han mostrat sense força i han deixat caigudes per sota del 0,5% de mitjana, després que la Xina publiqués un pla quinquennal en què es descriu el seu full de ruta per a una major regulació de les empreses, a mesura que augmenta la supervisió de determinats sectors. Aquest baix rendiment a Àsia sembla que es traduirà en una obertura europea mixta.

Al mercat de les divises, es deixen notar els efectes de la presa de beneficis en les posicions llargues en dòlars, i l'índex del dòlar va retrocedir lleugerament, caient un 0,19% fins als 92,90. L'euro/dòlar s'ha recuperat lleugerament per la debilitat del 'bitllet verd' i ha pujat fins als 1,1745 dòlars. La resistència és a prop, als 1,1750, i el suport, als 1,1700.

Aquest dijous, els inversors prestaran atenció a la producció industrial de la zona euro al juny, que va disminuir un 0,3% al mes de juny respecte al maig, quan havia caigut un 1,1%, mentre que en el conjunt de la Unió Europea (UE) va retrocedir un 0,2%, després de baixar nou dècimes al mes anterior, segons les dades publicades per Eurostat.

A Espanya, la creació d'empreses es va disparar un 41,8% al juny, fins a totalitzar 9.554 noves companyies; i va aconseguir la seva xifra més alta des de 2007.

I als EUA, les dades d'atur setmanal segueixen indicant la recuperació del mercat laboral, mentre l'índex de preus a la producció segueix marcant rècords.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

"Divendres l'IBEX tancava el buit baixista que va deixar el selectiu durant la fase correctiva iniciada a mitjans del mes de juny. Això deixa la porta oberta a la possibilitat d'intentar tornar a la zona de màxims anuals als 9.300 punts" a curt termini, explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Tot i que la resistència realment important apareix als 9.500 punts, per on passa "un canal baixista de manual des dels màxims històrics de 2007", segons aquest expert.

ALTRES MERCATS

Petroli Brent: -0,4%, fins als 71,16 dòlars.

Petroli West Texas: -0,4% fins als 68,95 dòlars.

Unça d'or: -0,2% fins als 1.749 dòlars.

Unça de plata: -1,5% fins als 23,13 dòlars.

Euro/dòlar: -0,1%, fins als 1,1726 dòlars.

Bitcoin: -4% fins als 44.354 dòlars.

Noticias relacionadas

contador