dollar-fed-taux-monnaie-crise-monetaire-fmi-billet-drapeau

L'Índex de Preus de Consum (IPC) segueix en cotes elevades als Estats Units, en mantenir-se al juliol al 5,4% en taxa interanual, segons el Departament de Treball. No obstant això, ha moderat el seu avanç en repuntar un 0,5% durant l'últim mes, per sota de la pujada del 0,9% registrada al juny.

L'IPC subjacent, excloent-ne el menjar i l'energia, ha moderat el seu avanç interanual fins al 4,3%, percentatge que suposa un alentiment des del 4,5% de juny i en línia amb el que estimaven els analistes. Respecte a juny, s'ha situat al 0,3%, davant el 0,4% previst i lluny del 0,9% de fa un mes.

La despesa dels consumidors ha augmentat un 11,8% durant el segon trimestre, percentatge que suposa el ritme més ràpid des de 1952, gràcies al desplegament de les vacunes.

Al mateix temps, la demanda de viatges, comerços i restaurants ha fet que moltes empreses s'esforcin per atendre les seves necessitats, cosa que ha provocat colls d'ampolla en l'oferta econòmica dels EUA.

Això suposa una certa relaxació en el ral·li de la inflació, que estava desbocada i arribava a generar dubtes en la Reserva Federal (Fed) sobre la seva temporalitat. El seu propi vicepresident, Richard Clarida, va dir el passat 4 d'agost que "com sempre, hi ha riscos per a qualsevol perspectiva, i crec que els riscos per a les meves perspectives d'inflació són a l'alça".

"La inflació continua elevada, però no ha superat les expectatives. Dona la sensació que la pujada dels preus ha arribat per quedar-se, però no percebem que la Fed estigui preocupada. De fet, la desacceleració en l'augment dels preus permet al banc central prendre una ruta més lenta cap a la reducció dels seus estímuls monetaris", explica Neil Wilson, analista de Markets.com.

El menjar, l'energia i els vehicles nous van augmentar al juny, però els vehicles usats van pujar tan sols un 0,2%, enfront de pujades superiors al 9% durant els tres mesos anteriors. La desacceleració en l'índex d'automòbils i camions usats ha estat un factor important en el menor augment mensual de l'IPC subjacent.

En aquest escenari, Kathy Bostjancic, economista en cap d'Oxford Economics, afirma que "juny va marcar el bec en la taxa anual d'inflació, ja que els forts efectes de base s'estan disminuint i els augments de preus a l'engròs d'automòbils i camions usats s'han moderat considerablement".

No obstant això, aquesta experta afegeix que "els augments de preus derivats de la reobertura de l'economia i els actuals colls d'ampolla de la cadena de subministrament mantindran la taxa d'inflació elevada i rígida, ja que els desequilibris entre oferta i demanda només es resolen gradualment".

Si bé Bostjancic comparteix l'opinió de la Fed que aquest no és el començament d'una espiral alcista de salaris i preus, espera que "la inflació es mantingui persistentment per sobre del 2% fins al 2022".

Noticias relacionadas

contador