ep interior del palacio de la bolsa a 13 de mayo de 2021 en madrid espana el ibex 35 cedia un 194 en
Cézaro De Luca - Europa Press

L'IBEX ha baixat un 0,73%, fins als 9.157,30 punts, sense la referència de Wall Street, tancat pel festiu del Memorial Day. Tampoc ha obert la Borsa del Regne Unit. Dins el selectiu, han destacat les pujades en Solaria després dels seus resultats, però han pesat més les caigudes en les elèctriques davant la retallada de la retribució que impulsa el Govern. No obstant això, tot i les caigudes d'aquest dilluns, l'índex ha aconseguit pujar gairebé un 4% al maig i es revalora un 13,6% durant els cinc primers mesos de 2021.

  • 10.854,40
  • -2,22%

Segons les primeres valoracions, Endesa és la més afectada per la retallada a l'energia nuclear i hidroelèctrica, seguida d'Iberdrola i Acciona, la qual cosa s'ha reflectit en el preu de les seves accions. Els càlculs anticipen una retallada que, en conjunt, pot oscil·lar entre 800 i 1.000 milions d'euros.

En positiu, Solaria ha pujat amb alegria després de publicar els seus resultats del primer trimestre, amb ingressos de 22,9 milions d'euros i un benefici de 10,2 milions.

L'agenda d'aquest dilluns inclou l'IPC preliminar d'Espanya de maig (puja un 2,7% per l'encariment de l'energia), mentre que també es publicarà l'IPC d'Alemanya del mateix mes (ha repuntat fins al 2,5%). No obstant això, l'IPC espanyol subjacent (exclou aliments i energia) ha mostrat una pujada interanual del 0,2%, cosa que allunya els temors inflacionistes a Europa.

Així mateix, l'OCDE ha millorat les perspectives de creixement mundial. Esperen que el PIB creixi aquest any un 5,6% i un 4,4% el 2022, enfront de les expectatives d'expansió del 5,6% i del 4% prèvies. Un dels països que liderarà la recuperació serà Espanya.

JORNADA BAIXSTA A ASIA

A Àsia els descensos s'han imposat a les alces, amb retallades de més de l'1% al Nikkei. A Malàisia, la borsa ha caigut també un 1% mentre el país anuncia un tancament "total" per l'augment de casos de la Covid. A la Xina s'ha publicat el PMI manufacturer corresponent a maig, que s'ha situat en 51,0 en comparació amb les expectatives dels analistes, que esperaven una lectura de 51,1. La xifra de maig també ha suposat un lleuger descens respecte a la del mes previ, que va ser de 51,1. El PMI no manufacturer va quedar en 55,2 enfront del 54,9 anterior.

"L'augment del PMI de serveis és encoratjador i posa de manifest la millora del sentiment al sector minorista mentre es posa al dia amb el sector manufacturer. Esperem que això continuï", indiquen els experts de TD Securities.

En el pla geopolític es parla de l'advertiment de Joe Biden a Vladímir Putin. El president dels EUA ha avisat Rússia, en un discurs a Delaware amb motiu del Memorial Day, que "no ens quedarem de braços plegats i no deixarem que ens abusin" dels drets humans. Cal recordar que Biden i Putin mantenen la seva primera trobada el proper 16 de juny.

D'altra banda, també a l'àmbit geopolític, diversos mitjans europeus publiquen aquest dilluns que el Servei d'Intel·ligència de Defensa (FE) de Dinamarca va ajudar a l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units a espiar alts càrrecs europeus, entre aquests a la cancellera Angela Merkel entre 2012 i 2014.

A PUNT PER SUPERAR ELS 9.241

L'IBEX es manté cotitzant al voltant dels màxims anuals que presenta als 9.241 punts.

"El seu aspecte tècnic és molt bo i tot sembla indicar-nos que podria superar aquests preus, cosa que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.500 punts. El primer nivell de suport es troba als 9.000 punts, tot i que no observarem cap senyal de debilitat mentre cotitzi per sobre dels 8.800 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Les borses, en general, han viscut un bon mes de maig, durant el qual l'IBEX, en concret, ha pujat a prop d'un 5% a l'espera del que faci aquest dilluns, i durant el qual la inflació ha seguit preocupant... però menys. La primera part del mes va ser més moguda, amb la publicació al nostre país de múltiples i importants resultats empresarials, mentre que durant la segona part la lateralitat s'ha apoderat de la nostra borsa i de la resta de places, que han entrat en el 'mode estiu 'i pateixen de manca de catalitzadors.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,1% i es canvia als 1,2201 dòlars. El petroli avança un 1%, fins als 69,60 dòlars el Brent i els 67,20 dòlars el West Texas.

L'or i la plata estan plans, amb el primer de nou per sobre dels 1.900 dòlars (1.906 dòlars) i el segon, als 28,04 dòlars.

El bitcoin cotitza als 36.668 dòlars (+1,44%) i l'ethereum, als 2.534 dòlars (+3,54%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,581% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,47%.

Noticias relacionadas

contador