ep archivo   torre de electricidad
ENDESA - Archivo

Les elèctriques cauen amb força per la retallada a la retribució que impulsa el Govern espanyol. El Ministeri per a la Transició Ecològica portarà el proper dimarts al Consell de Ministres un avantprojecte de llei per acabar amb els windfall profits de les nuclears i les hidràuliques per reduir la factura de la llum dels consumidors, que ha pujat notablement amb el repunt dels C02, entre altres coses.

  • 17,10€
  • -0,20%
  • 11,51€
  • -1,24%

Segons fonts de Govern, la proposta respectaria el marc normatiu europeu i seria similar a l'existent entre 2006/2009, amb la minoració d'una part del 'dividend' del CO2 a plantes no emissores prèvies al 2005 que venguin energia al mercat.

La previsió del Govern és que, en funció dels preus actuals per l'emissió de CO2 d'uns 50 euros/tona, aquesta minoració (en cas de ser total) tindria un impacte d'entre 800 i 1.000 milions d'euros i podria implicar una reducció del 5% en la factura dels consumidors.

Les elèctriques estarien totalment en contra de la decisió i avisen que és el Govern el que més es beneficia d'aquests sobrecostos per recaptació impositiva i que la retallada de 1.000 milions d'euros màxim hauria de ser assumit pels pressupostos de l'Estat.

NOTICIA NEGATIVA SOBRETOT PER A ENDESA

"A falta de conèixer els detalls i l'import de la minoració d'aquesta part del CO2, la mesura afectaria aquelles companyies amb més exposició a centrals nuclears i hidroelèctriques, on Endesa comptaria amb un alt pes en EBITDA de producció d'ambdues tecnologies (~15% de l'EBITDA'20) junts amb un 8% en Iberdrola, un 5% en Acciona i un 4% en Naturgy (en valoració el pes d'ambdues tecnologies suposa el 12% de l'EV (valor d'empresa) d'Endesa, el 4 % d'Iberdrola, el 4% d'Acciona i el 3% de Naturgy)", assenyalen els analistes de Banc Sabadell.

"No obstant això, creiem que la minoració d'aquesta partida no hauria de ser molt significativa, atès que les tecnologies de suport són necessàries en l'actual sistema marginalista de preus i el Govern ja es beneficiarà i recaptarà molt més amb les subhastes d'emissió davant l'escalada del preu del CO2. En tot cas, la xifra d'entre 800/1.000 milions d'euros comentada representa un 5% de l'EBITDA conjunt de les companyies", afegeixen aquests experts.

contador