ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de diciembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca amb pèrdues moderades després de la mala dada d'inflació dels EUA (-0,38%, 10.775 punts), mentre que la resta d'Europa cotitza amb pujades lleugeres. Dins del selectiu espanyol destaquen les dures caigudes en Grifols (ha anunciat que emetrà deute sènior garantit per refinançar deute que venç el 2025 i que el procés de venda de la seva participació en Shanghai RAAS avança), els pocs moviments en Merlin (malgrat una millora de JP Morgan) i les pujades en IAG i Amadeus. Al Continu, Berkeley es dispara després d'anunciar que ha iniciat arbitratge internacional contra el govern d'Espanya per l'oposició d'aquest al seu projecte de mina d'urani a Salamanca.

  • 11.299,30
  • -0,56%

INFLACIÓ DELS EUA I ACTES DE LA FED

Els inversors afronten aquest dimecres una sessió marcada, sens dubte, per la dada d'IPC del març dels EUA, que ha sorprès a l'alça. Segons l'informe oficial, la inflació ha repuntat al 3,5% des del 3,2% anterior i al 3,4% esperat pel consens. De la mateixa manera, la taxa subjacent s'ha situat al 3,8% del mes anterior, però per sobre del 3,7% esperat. Ambdues referències han augmentat un 0,4% en taxa intermensual.

Els experts argumenten que el repunt reforçarà amb dades objectives el recent posicionament 'hawkish' (dur) de la Reserva Federal (Fed), que ha refredat amb els últims comentaris les perspectives de baixades de tipus a partir de l'estiu. "Després d'un informe d'ocupació sòlid a principis de mes, les probabilitats d'una retallada de tipus al juny -que seria la primera retallada de tipus d'aquest cicle- van començar a caure. Un informe d'inflació calenta només redueix encara més aquestes probabilitats, disminuint o fins i tot eliminant un catalitzador clau per als alcistes a curt i mitjà termini", assegura Bret Kenwell, analista d'inversions als EUA per a eToro.

Dels Estats Units arribarà l'altra gran referència de la sessió, les actes de l'última reunió de la Reserva Federal, la del 20 de març passat, en què l'organisme va mantenir tipus a la forquilla compresa entre el 5,25%-5, 5% i va reiterar la seva intenció de dur a terme tres retallades de tipus durant el 2024.

L'agenda d'aquest dimecres també inclou la decisió de tipus del Banc del Canadà, que ha complert amb el que s'esperava i torna a mantenir els tipus al 5%. El Banc de la Reserva de Nova Zelanda, que també ha donat a conèixer la seva, els ha mantingut al 5,5%.

Tot i això, les borses europees cotitzen avui amb to favorable després de les caigudes d'ahir a aquest costat de l'Atlàntic (IBEX: -0,88%) i després que Wall Street acabés amb signe mixt i moviments moderats. A Àsia també s'ha vist un to dispar aquesta matinada, amb pujades importants al Hang Seng i caigudes -contingudes- per al Nikkei.

El més rellevant és que Fitch ha baixat la seva perspectiva sobre la qualificació de la Xina fins a negativa citant riscos per a les finances públiques a mesura que l'economia enfronta una incertesa creixent en la seva transició cap a nous models de creixement. Tot i que ha reduït la perspectiva, indicant que una rebaixa és possible a mitjà termini, l'agència ha confirmat la qualificació de la Xina en 'A+'.

INTEL, SABADELL...

Al pla empresarial, és notícia Intel, perquè ahir dimarts va presentar el seu darrer xip d'intel·ligència artificial, anomenat Gaudi 3. Intel va dir que el nou xip és més del doble d'eficient energèticament i pot executar models d'IA 1,5 vegades més ràpid que la GPU H100 d'Nvidia. També ve en diferents configuracions, com ara un paquet de vuit xips Gaudi 3 en una placa base o una targeta que es pot inserir en sistemes existents.

Aquí, a Espanya, juntament amb les novetats al voltant de Grifols, Merlin i Berkeley comentades més amunt, destaca que s'ha realitzat la Junta General d'Accionistes de Sabadell, on s'ha aprovat una recompra d'accions de 340 milions i un dividend de 0,03 euros. A més, BBVA reparteix aquest dimecres 2.276 milions pel dividend complementari de 0,39 euros. Així mateix, relacionat amb els bancs, avui Citi ha tocat les valoracions de Sabadell i Unicaja.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0735 dòlars (-1,1%). El petroli cotitza lleugerament a la baixa, amb el Brent als 89,36 dòlars i el West Texas, als 85,10 dòlars.

L'or cedeix un 0,17% (2.358 dòlars) i la plata avança un 0,83% (28,23 dòlars).

El bitcoin torna a allunyar-se dels 70.000 dòlars i l'ethereum cau per sota dels 3.500 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,5%.

Noticias relacionadas

contador