dl beijing china tiananmen square peoples republic of china prc ccp chinese communist party night traffic pb
Sharecast / Pexels via Pixabay

Fitch Ratings ha revisat la seva perspectiva sobre la qualificació creditícia de la Xina i ha decidit baixar-la a negativa, a causa dels riscos que aprecia per a les finances públiques del gegant asiàtic perquè l'economia s'enfronta a una gran incertesa al camí cap a nous models de creixement. Manté, no obstant, la nota d''A+'.

"El país enfronta perspectives econòmiques més incertes enmig d'una transició des d'un creixement dependent de la propietat cap a allò que el govern considera un model de creixement més sostenible", explica Fitch en una nota, en què ressalta també que "els amplis dèficits fiscals i l'augment del deute públic als últims anys han erosionat els matalassos fiscals des de la perspectiva de les qualificacions", cosa que també ha motivat la revisió.

De fet, l'agència de qualificació creu que "és cada vegada més probable que la política fiscal tingui un paper important per donar suport al creixement durant els propers anys, cosa que podria mantenir el deute en una tendència ascendent constant".

Així mateix, destaca que "els riscos de passius contingents també poden estar augmentant, a mesura que un creixement nominal més baix exacerba els desafiaments per gestionar l'alt palanquejament en tota l'economia".

Tot i això, malgrat això Fitch ha confirmat la qualificació d''A+' de la Xina, que com diu "està recolzada per la seva economia gran i diversificada", per les "perspectives de creixement del PIB encara sòlides en relació amb els seus parells", per el "paper integral en el comerç mundial de béns", per unes "finances externes sòlides" i també per "l'estatus de moneda de reserva del iuan".

"Aquestes fortaleses s'equilibren amb un alt palanquejament en tota l'economia, reptes fiscals creixents i puntuacions d'ingrés per càpita i governança per sota dels dels seus parells de categoria 'A'", remarca l'agència.

EL PIB ES MODERARÀ

Fitch pronostica que el creixement del PIB es moderarà al 4,5% el 2024, des del 5,2% el 2023, a causa de la "persistent debilitat del sector immobiliari i del consum moderat de les llars", com a resultat dels "efectes negatius sobre la "riquesa" de la correcció immobiliària i un creixement "una mica lent" dels ingressos. Aquests obstacles es veuran compensats en part per l'estímul fiscal, i la demanda externa esdevindrà lleument favorable, augura l'agència.

A mitjà termini, creu que el creixement es mantindrà al voltant del 4,5% fins al 2028, més alt que el dels seus parells, "recolzat per grans sectors manufacturers i tecnològics, una alta inversió i urbanització". Explica que les inversions sostingudes en indústries tecnològicament avançades, d'acord amb els objectius governamentals, podrien impulsar la productivitat i millorar les perspectives de creixement.

Però també veu "riscos a la baixa notables", com la incertesa al voltant de la transició econòmica, la demografia, la disminució de la productivitat, canvis abruptes a les polítiques regulatòries i riscos geopolítics, especialment relacionats amb els fluxos comercials i d'inversió.

Pel que fa al dèficit, estima que augmentarà al 7,1% del PIB el 2024 des del 5,8% el 2023. "El dèficit del 2024 serà el més alt des del dèficit del 8,6% del PIB del 2020", estima Fitch, que recorda que els dèficits han estat elevats des del 2020, aproximadament el doble de la mitjana del 3,1% del PIB del 2015-2019.

I el deute també creixerà. "Pronostiquem que el deute del govern general (deute explícit dels governs locals i centrals) augmentarà al 61,3% del PIB el 2024 des del 56,1% el 2023", diu Fitch, que creu que la ràtio de deute augmentarà al 64,2% el 2025 i gairebé el 70% per al 2028, xifra superior a la seva previsió de gairebé el 60% en la revisió anterior.

REBAIXA DE LA QUALIFICACIÓ?

A més, l'agència avisa sobre els factors que podrien conduir a una acció de qualificació negativa o una rebaixa de la nota sobre la Xina. En primer lloc, fa referència a les finances públiques, destacant que podria produir-se "una trajectòria ascendent continuada al deute a causa de dèficits fiscals persistentment alts o un augment en la probabilitat de materialització de passius contingents".

Si això passa, explica, els nivells de deute públic de la Xina es compararien de manera menys favorablement amb altres parells. I pel que fa a la macro, es refereix a una “reducció de la confiança en les perspectives de creixement a mitjà termini”.

Per elevar la nota sobre la Xina, Fitch assenyala que s'hauria de produir una "reducció més ràpida del dèficit", per exemple "a través d'una recuperació més forta i sostinguda del creixement subjacent o reformes fiscals que millorin estructuralment les finances dels governs locals", i també apreciar "perspectives de creixement més sòlides a mitjà termini", que acostin més el PIB per càpita a les qualificacions dels seus parells i augmentin el pes de la Xina a l'economia global.

Però, a més, apunta a “una reducció important dels riscos macrofinancers i els passius contingents associats que enfronta el sobirà, per exemple, mantenint el creixement del crèdit per sota del creixement del PIB nominal durant un període de diversos anys".

Noticias relacionadas

contador